Eterično ulje matičnjaka

Od matičnjaka se rade čajevi, tinkture i eterično ulje.
Koristi se kao dodatak brojnim jelima (salatama, juhama, jelima od divljači).
Čaj od matičnjaka smiruje grčeve, regulira probavu, jača srce, ublažava migrne, jača živce.
Eterično ulje matičnjaka (Melissa officinalis) dobiva se destilacijom (pomoću vodene pare) svježih listova i vršnih dijelova matičnjaka. Iskoristivost ove biljke vrlo je mala, svega 0,05% i to je primarni razlog visoke cijene ovog ulja (za jedan kilogram esencijalnog ulja potrebno je 5-16 tona svježe biljke).

To je ulje bistra, bezbojna (žućkasta) tekućina niskog viskoziteta. Svježeg je mirisa sa slatkom notom citrusa.
Po sastavu pripada u aldehidna ulja što određuje njegova najvažnija mirisna i terapeutska svojstva. Kemijski sastav eteričnog ulja matičnjaka promjenjiv je u ovisnosti o klimatskim uvjetima i porijeklu.
Glavne kemijske komponente ovog ulja su monoterpenski aldehidi geranial i neral, te aldehid citronelal, beta-kariofilen, germakaren-d, o-cimen, delta-kadinen.
Djeluje na središnji živčani sustav kao spazmolitik i relaksant. Ovo eterično ulje najbolji je izbor kod depresivnih stanja, nesanice, stresa. Upotrebljava se kao tonik za srce i kod stresnih tahikardija. Na probavni sustav djeluje tako da smanjuje grčeve, nadutost, potiče rad jetre i lučenje žući. Upotrebljava se i kod bolnih mjesečnica zbog relaksirajućeg i antispazmodičnog djelovanja.
Koristi se i u njezi masne kože i akni, ali samo u vrlo niskim koncentracijama (manje od 1%) zbog mogućih iritacija kože (zbog prisutnosti aldehida).
Primjenjuje se u mješavinama za masažu i u mirisnim lampicama i difuzerima (inhalira se).

Napomena:
Esencijalno ulje vrlo je sigurno, ali ga treba koristiti u vrlo malim dozama. Samostalno nije pogodno za oralnu upotrebu, već se u nižoj koncentraciji dodaje drugim uljima sličnog djelovanja.
Ovo ulje često se patvori. Stoga – pažljivo čitajte deklaracije!

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.