Era Ojdanić – Biografija

Andrija Era Ojdanić je jedan od najpopularnijih folk i narodnih pevača sa naših prostora, koji je osim svojim neospornim pevačkim talentom, na širu javnost uvek umeo da „ostavi utisak“ i vrlo zanimljivim scenskim nastupima, te i raznim zanimljivim izjavama i šalama na svoj račun.

Era je pevač koji je na domaćoj sceni prisutan skoro 45 godina, te je poznat i priznat kao estradni umetnik, a mišljenja o njemu su podeljena, te je nekome baš zanimljiv, dok nekome uopšte nije simpatičan, ali je među svojim kolegama vrlo cenjen i voljen, te su oni navikli na njegove šale i veoma specifičan smisao za humor, pa je jedan od retkih pevača koji ima dosta prijateljstava u svetu muzike.

Andrija Era Ojdanić – biografija
Poznati pevač je rođen kao Andrija Ojdanić, u selu Visoka kod Arilja, 13. decembra 1947. godine, a radi srednjeg obrazovanja se preselio u okolinu Lazarevca, tačnije u Leskovac, u kome je kasnije i živeo.

Sa svojom ženom Ljupkom, Era ima troje dece, a takođe ima i dvoje vanbračne dece jer je poznat kao neko ko je otvoreno pričao o svojim „ljubavnim izletima“, ali se nakon što mu je supruga Ljupka 2009. godine preminula, nikada više nije ženio.

Era se pored pevanja, bavi i ugostiteljskim poslom, te je poznato da ima motel-restoran „Era“ u Lipovačkim šumama, na Ibarskoj magistrali, a takođe ima i brojne apartmane u Crnoj Gori, u Budvi i u Bečićima, u kojima tokom letnje sezone i sam uživa, ali i koje izdaje turistima.

U dosadašnjoj muzičkoj karijeri, Era Ojdanić je objavio oko 30 solističkih albuma, te je učestvovao na brojnim festivalima, ali se takođe oprobao i u tri reality formata – „Veliki brat“, „Farma“ i „Parovi“.

Muzička karijera duga pola veka
Na srpskoj muzičkoj sceni, Era Ojdanić je aktivan od 1966. godine, i do danas je objavio veliki broj albuma i ima nebrojene hitove, te je poznat i u regionu i u dijaspori, kao vrsni zabavljač i šoumen, ali i velika pevačka zvezda, čiji je talenat neosporan.

Među Erinim najboljim prijateljima su velike pevačke zvezde poput Lepe Lukić, Bore Drljače, Vere Matović i mnogih drugih.

Svoj prvi album „Voleo sam jednu ženu“, Era je objavio 1973. godine, za izdavačku kuću „Diskos“, a na njemu su se našli veliki hitovi, kao što su naslovna numera „Voleo sam jednu ženu“ i „Moramo da se rastajemo“.

Tada je Erina pojava bila vrlo specifična, zbog interesantne frizure koju je nosio, i koja je učinila da pevač postane prepoznatljiv i kao pojava na domaćoj narodnoj sceni.

Već naredne 1974. godine, Era sa ansamblom Radoja Mitrovića barajevca, izdaje album „Oprosti mi zbog neverstva“, sa hit pesmama „Srešćemo se nekad u životu“; „Uvelo je lišće orovo“; „Koja gora, Ivo“; „Suze bi nas potopile“.

Era je svoj veliki hit, „Oženjen sam, kao momak živim“, snimio 1975. godine, sa velikim i veoma popularnim muzičkim orkestrom Mileta Stojanovića Lovca, te je izdao i hit singlove „Otišla si u svitanje zore“ i „Godine su moje prošle“.

U naredne dve godine, 1976. i 1977. godine, ne menjajući „proverenu“ ekipu saradnika, Era izdaje singlove – „Kakav otac, takav sin“; „Najdraži dan moga života“; „Šta je čovek bez voljene žene“; „Ljubila me Srbijanka“; „Teraj mala, ovce preko brega“.

1978,godine, Era je nastupio na muzičkom festivalu „Ilidža“, sa poznatom numerom „Ja sam Era, Zlatiborac“, te izbacio i singlove „Saloma, boginjo moja“; „Ti si tako htela“; „Vetar duva, ljuljaju se ruže“, kao i dve duetske pesme sa Mersom Miljković – „Šta to radiš, Maro“ i „Neka, neka, moja drugarice“.
1979,godine, Era ponovo nastupa na festivalu „Ilidža“, sa pesmom „Rado, lepa Rado“, te 1980. godine na istom festivalu sa pesmom „Najdraža slika“.
U Ivanjici je Era pobedio na muzičkom takmičenju, 1980. godine, gde je izveo pesmu „Oj Milice čobanice“, koja i danas važi za jedan od njegovi najvećih hitova u karijeri.

Već 1981. godine, popularni pevač je izdao čak dva nova solo albuma, na kojima su se osim njegovih pomenutih hitova sa kojima je nastupao na festivalima, našle i hit numere „Vetar duva, Ljuljaju se ruže“, a na drugom albumu je imao čak sedam novih numera, među kojima su i hitovi „Ja posadih jednu ružu belu“; „Jedna lepa Kata“; „Volim majko, Bosanku kraj Drine“, i mnoge druge.

1982,godine, Era radi „punom parom“, te izdaje i svoj novi album „Ti si moja šljiva ranka“, sa hitovima kao što su „Ona sa Kozare, a ja Zlatiborac“; „Zlatibore, visoka planino“; „Jelo, Jelo, jagnje moje belo“.
Novi album je Era izdao naredne, 1983. godine, sa ansamblom Branimira Đokića, a koji je nosio naziv „Selo moje, volim tvoje ime“, sa hit pesmama – „Nije meni žao“; „Seljančica“; „Opa, opa lepa Jano“; „Stari đeram tuguje“.

1984,godine, Era objavljuje novi album za kuću „Diskos“, „Šumadijski čaj“, na kome se kao najveći hit izdvojila šaljiva pesma „Nisam majstor, da napravim bure“, da bi naredne godine izdao i tri singla – „Ko se ženi na brzinu, taj se kaje na tenane“; „Izgubljeno jagnje“; „Odavno sam otišo iz sela“.
Od 1987. godine pa do danas, Era je izdao još deset albuma, te je imao i brojne hit singlove, a među njima su najpoznatiji „Rastanak se primakao“; „Danas, majko, ženiš svoga sina“; „Sliku tvoju čuvam, pored ikone“; „Beogradski mali pijac“; „Gajio sam ružu“; „Peške idem iz grada“; „Šumadijo“; „Grešnicu sam zavoleo“; „Kuće male“ i mnoge druge pesme.

Erina najpopularnija pesma, je barem prema zvaničnom broju pregleda na kanalu YouTube, „Oženjen sam kao momak živim“, koju je pevač snimio davne 1976. godine.

Sa svojim brojnim kolegama, Era je snimio i duetske pesme, od kojih su najpoznatije numere – „Supermen“ i „Jao mala, šta nam radiš“, sa Borom Drljačom; „Plavi slon“, sa grupom „Twins“; „Lepotica i zver“, sa Sandrom Afrikom; „Mi smo narodnjaci“, sa Anna Zoricom.

Privatni život Ere Ojdanića
Era je na domaćoj estradi poznat kao neko ko ne skriva svoju naklonjenost „nežnijem polu“, te je uvek rado prepričavao sve svoje ljubavne poduhvate, posebno sa devojkama koje su čak i duplo mlađe od njega.

Ipak, od svoje supruge Ljupke, koja je kako kaže bila njegov oslonac i „žena zmaj“, i kojom se oženio 1966. godine, kada je ona imala samo 17 godina, nikada se nije razveo, te je vrlo teško i podneo njenu smrt, koja se desila vrlo iznenada, 2009. godine.

Sa svojom suprugom sa kojom je bio u braku pune 43 godine, ima troje dece (najstariju ćerku Jasminu, ćerku Milenu, te i sina Dragutina), a na njeno lično insistiranje, priznao je i dvoje dece koje je dobio van braka (ćerku Bjanku i sina Andreja), te se uvek posle svih svojih ljubavnih avantura, vraćao svojoj zakonitoj supruzi, koja je kako kaže pevač „razumela njegov boemski način života“, te mu uvek sve opraštala i nikada ga nije osuđivala za njegove postupke i afere.

Nakon brojnih afera sa znatno mlađim devojkama, Erina ozbiljnija veza koja je trebala da bude krunisana brakom 2014. godine, bila je sa čak 32 godine mlađom Dijanom Miladinović, koju je upoznao davne 1997. godine, na jednom svom nastupu, te sa njom započeo romansu tek 2013. godine.

Međutim, par je ubrzo raskinuo veridbu, a Era se posvetio svojoj karijeri i pevača, ali i ugostitelja u svom popularnom motelu „Era“, koji sa sinom Dragutinom uspešno već dugi niz godina vodi u Stepojevcu, nadomak Beograda.

Erino učešće u reality programima
Prvi reality format u kome je Era Ojdanić prihvatio da učestvuje, bio je „VIP Veliki brat“, 2008. godine, gde je ostvario veliko prijateljstvo sa „doktorom za rokenrol“, Milićem Vukašinovićem, te na sve načine pokušavao da se udvara lepoj manekenki Slađani Pejić.

Već 2010. godine, Era je ponovo ušao u „Kuću Velikog brata“, ali je tada i uspeo da se posvađa sa svojom dugogodišnjom prijateljicom Lepom Lukić, te i sa pevačicom Anabelom Atijas.

2013,godine, Era je postao učesnik „Farme“, ali je pomenuti šou morao da prevremeno napusti, jer su se u medijima pojavile spekulacije o njegovoj navodnoj aferi sa tada maloletnom devojkom Slađanom Vukašinović, koja je bila tek u osmom razredu osnovne škole, i čiji su roditelji protiv popularnog pevača najavljivali tužbu.
Već 2015. godine, Era je postao učesnik reality-ja „Parovi“, gde je imao vrlo prisan odnos sa starletom Atinom Ferari, koja je kasnije bila čest gost u njegovom motelu, ali je bio optužen od učesnice Marine Cvetković Barbi, koju je navodno uznemiravao, te se sukobio i sa koleginicom Saškom Karan.

Poznati pevač danas rado gostuje u raznim TV emisijama, i aktivno nastupa u zemlji, regionu i u inostranstvu, a ozbiljno se posvetio i poslu vođenja motela sa svojim sinom, koji je oženjen i koji je svom sinu dao ime Andrija, na šta je Era veoma ponosan.

Kontroverzni pevač je izazvao veliko negodovanje javnosti, kada je ove godine podržao svog sina Dragutina, koji je kako se navodi u medijima, pretukao svoju suprugu, te je ona podnela zahtev za razvod braka.

Za svoje idole, Era smatra Željka Mitrovića i Sašu Popovića, koji su kako kaže veoma uspešni ljudi, i svojim radom su uspeli da svaki za sebe izgrade prave muzičke imperije, a Erin životni moto je – „Treba raditi, ali i uživati“, te se nikako ne odriče svog „momačkog načina života“.

Na društvenim mrežama, Era često objavljuje fotografije sa svojim mlađanim devojkama, ali pak navodi kako ne planira da se ikada više ženi, jer je u životu imao samo jednu veliku ljubav, te je svoju suprugu Ljubinku zauvek sačuvao „u svom srcu“.

Ime i Prezime: Andrija Ojdanić

Nadimak: Era

Datum i mesto rođenja: 13. decembar 1947. godine, selo Visoka, Arilje, Srbija

Zanimanje: narodni i folk pevač; ugostitelj

Visina: /

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/andrijaera.ojdanic.5

Instagram: https://www.instagram.com/andrijaera/

Twitter: https://twitter.com/era_andrija

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.