Efikasne „kazne“ za decu od 7 godina

Odavno smo napustili rituale kažnjavanja dece batinama.

Ili se bar nadamo da je tako. Pedagozi i psiholozi širom sveta apeluju na roditelje da potraže bilo koji drugi način vaspitnog pristupa detetu koje je neposlušno, a koji ne podrazumeva kaiš. Efikasna kazna za sedmogodišnje dete je u tom pogledu nešto što roditelji ne znaju kako da primene. Ono što ne želite je da im pretite batinama, podižete glas na njih (i ruku) i branite im da se igraju ali ujedno želite da ih navedete da preuzmu odgovornost za svoj postupak.

Umesto reči „kazna“, možda je bolje koristiti reč „disciplina“ jer je krajnji cilj preuzimanje kontrole nad datim okolnostima.

PROMENITE KAŽNJAVANJE U REŠAVANJE PROBLEMA

Gotovo uvek postoji razlog zbog kod se deca ponašaju neposlušno. I sami smo takvi. Kada nam nešto ne odgovara, reagujemo kako srećni i zadovoljni nikada ne bismo. Verovali ili ne deca ne pokušavaju da vam zagorčaju život svojim lošim ponašanjem, već da vam skrenu pažnju na postojanje problema. Pre svega dozvolite svom detetu da se smiri a zatim ga mirnim tonom pitajte u čemu je problem. Ono što vama deluje bezazleno poput polaska u školu u kojoj nikog ne poznaju njima je velika stvar. Kada otkrijete srž problema, rešenje će vam se nametnuti samo.

BUDITE UZOR A NE PRETNJA

Roditelj ne može detetu da bude najbolji prijatelj, ali mu može biti uzor. S druge strane on ne treba svojim delovanjem da predstavlja pretnju koje će se dete plašiti ako nešto dobro ne uradi. Veliki broj porodica ima problem sa razgraničenjma autoriteta i ponašanja koje dovodi do toga da ste vi osoba koja postavlja granice i pravila, ali se ujedno i trudite da dete naučite čemu one služe bez pretnji, batinama i straha. Nije dovoljno detetu reći „ne smeš to da radiš zato što sam ja rekla tako“; mora postojati jasno obrazloženje – zašto.

AKO DETE NAPRAVI PROBLEM – NEKA ODGOVARA ZA NJEGA

Ne možete i ne treba sve udarce da primate umesto svog deteta. Ako je ono napravilo problem, pustite ga nek bude odgovorno za posledice. Budite tu da ga podržite i da ga posavetujete ali nastojte da shvati da će takvim svojim ponašanjem uvek sebe dovoditi u nevolje. Ako ste uvek tu da ga spašavate i podmećete svoja leđa kako ono ne bi osetilo šta znači bol, odgovornost i posledica, ono nikad neće dobiti priliku da nauči iz svojih grešaka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

PRIJE 7 GODINA SAM SE UDALA ZA 11 GODINA STARIJEG MUŠKARCA KOJEM JE SUPRUGA UMRLA

Pročitaj →

OTIŠLA SAM U ŠVICARSKU DA ČUVAM NEKO DIJETE

Pročitaj →

Kontrolirajte zdravlje svojih zuba i desni

Pročitaj →

Top komad koji ide uz sve

Pročitaj →

Savjeti kako mališanima osigurati prostor za prve korake

Pročitaj →

Najdjelotvornije prirodne maske za lice

Pročitaj →

Moderni i seksi pleteni setovi

Pročitaj →

Macina trava olakšava put do potomstva

Pročitaj →

SAVREMEN DOM SA ČAK 16 RAZLIČITIH PODNIH NIVOA

Pročitaj →

ČORBA PUNA ZDRAVLJA

Pročitaj →

TJESTENINA U UMAKU OD CRVENE PAPRIKE

Pročitaj →

Plakanje je uvijek poziv upomoć

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.