Duško Kuliš

Duško Kuliš (Kreševo, 7. februar 1960) je pevač narodne muzike, tekstopisac i kompozitor. Rođen je 7. februara 1960. god u Kreševu. Od starijeg brata nasledio je harmoniku i tako je počelo stvaranje jedne karijere. Već u osnovnoj školi svirao je na priredbama, a u osmom razredu svirao i na Novu godinu u lokalnom hotelu. Zbog nemogućnosti njegovih roditelja da ga finansiraju, nije mu se ostvarila želja da upiše srednju muzičku školu u Sarajevu. Pohađao je u gimnaziju u Kiseljaku i svirao u zabavnjačkoj grupi Feniksi klavijature i pomalo pevao i pisao pesme. Negde na kraju srednjoškolskih dana upoznao je Seju Pitića i zahvaljujući tom prijateljstvu ušao u svet narodne pesme, starogradske i romanse. Po završetku gimnazije upisao je fakultet Germanistike na Filozofiji u Sarajevu. Tu zahvaljući činjenici da mu je brat Dragan svirao u narodnom orkestru RT Sarajevo, upoznao je ključne ljude kao što su Blagoje Košanin, Haris Džinović, Vasko Pokrajčić, Mirsad Ibrić, Slobodan Vidović, Omer Pobrić i drugi. Prošao je audiciju na RT Sarajevo, te za arhiv snimio 20-ak snimaka pesama, a na pesmama „Ne klepeći nanulama“ i „Još ne sviće rujna zora“ klavir mu je svirao Ismet Alajbegović Šerbo.

„Ilidža“ festival je u to vreme bio merilo vrednosti na prostoru bivše države. Duško je kao debitant pevao pesmu „Sreli smo se kad lišće zažuti“ i osvojio nagradu za debitanta godine i nagradu stručnog žirija. Sledeća „Ilidža“ je bila presudna. Nastupio je sa pesmom Harisa Džinovića „Ti meni lažeš sve“. Duško i pesma doživeli su neviđenu popularnost. Zbog tog uspeha „Jugoton“ jer dao priliku mladom izvođaču za snimanje prvog albuma. Pesme za taj album pisali su Blagoje Košanin (Nisu moje godine za tebe), Haris Džinović (Ti meni lažeš sve, Hladno je, ugrij me) i Nusret Radončić. Drugi album obeležila je pesma Blagoja Košanina i Josipa Sliška (Bez tebe je gorko vino). Na trećem albumu je najveći hit autorska pesma „Suzo moja Suzana“ a te godine je proglašena i pesmom godine.

Tadašnja Duškova devojka Iva preselila se iz Sarajeva u Split, a Duško je došao za njom u Dalmaciju 1993. godine. Iako svestan da mediji u Hrvatskoj ne uvažavaju njegov umetnički rad odlučio je da ostane u Splitu. Iva i Duško venčali su se 1995. godine. Sin Marko je rođen 1996. godine, a kćer Ena godinu posle.

U godinama posle rata sa splitskim aranžerom Ivom Lesićem snimio je album „Imaš li dušu“. Pesma „Još mi nije četrdeseta“ koju je napisao noć pre 40-og rođendana postala je veliki hit. Ne mogavši da napravi dobar bend (nije bilo u blizini dobrih svirača) vratio se klavijaturi. Pevao je po diskotekama i doslovce napravio neviđen posao sa narodnjacima u Hrvatskoj, BiH i dijaspori. Tu se rodila ideja za snimanje mikseva. Kroacija rekords oborila je sve rekorde prodaje sa Megamiksom, Super megamiksom i Megamiksom 2004. O kolikoj se popularnosti radilo govori podatak da u Zagrebu i okolici u to vreme na koncertima Duška Kuliša za manje od pola godine broj posetilaca bio je veći od 50 000. Na koncertu u Splitu bilo je preko 15 000 ljudi. Za BN mjuzik snimio je album Nije srce na prodaju, a već iduće godine izašao je singl Sarajevo.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.