DST (Društvo Skrivenih Talenata)

DST (Društvo Skrivenih Talenata) je pank grupa iz Nikšića. Poslije dosta promjena u postavi, danas nastupaju kao četvorka (glas – Boris Lješković, gitara – Veljko Vučurović, bas – Dragan Lučić i bubanj – Srđa Simunović).

DST je osnovan 1992. godine u Nikšiću. Sviraju melodični pank-rok, iako danas u muzici DST-a ima primjesa i ostalih muzičkih pravaca. Prvih nekoliko godina grupa je potrošila na „traženje zvuka“. Iako je postojao određen autorski repertoar, rupe su se popunjavale obradama domaćih i stranih bendova.

Talas Brzih Bendova Srbije presudno je uticao na formiranje benda, pa su se pjesme Nervni slom i Osuđeni odmah izdvojile. Poslije demo snimaka za ove dvije pjesme urađenih 1992. u Nikšiću, grupa se 1995. povezuje sa Sašom Vujićem (KBO!, Trula koalicija, Zvoncekova bilježnica) i dogovara oko snimanja prvog albuma.

U formaciji šestorke (sa dvije gitare i klavijaturama) snimaju prvi materijal u roku od tri dana (zbog manjka novčanih sredstava). Album pod nazivom Prizemlje i izašao je u sopstvenom izdanju iste godine. Omot je uradito bubnjar Ružinog trna, Sava Perović. Od devet pjesama koje su se našle na albumu, osim Nervnog sloma i Osuđenih izdvojila se i Ulica Narodnih Heroja, što je bila okosnica onoga što će i nakon deset godina biti osnova zvuka DST-a.

Osim redovnih svirki u Nikšiću, bilo je i povremenih nastupa u drugim crnogorskim gradovima, ali je učestalost tih gostovanja usledila tek nakon snimanja prvog zvaničnog albuma Ubijanje idola iz 1997. Postava je redukovana i sledećih sedam godina DST nastupa kao četvoročlani bend. Nastupaju i izvan Crne Gore, kao i u revijalnom delu nakratko zaživjele crnogorske gitarijade uz Crnu damu, Block Out i Električni orgazam. Nakon toga dobijaju poziv za učešće na projektu Pesme iznad Istoka i Zapada, za koji snimaju pjesmu Za ugašena ognjišta.

Drugi zvanični album grupa izdaje 2002. godine. Iako je ugovor sa izdavačem Rock Express bio skoro zaključen, bend se odlučuje za domaćeg izdavača Sound Records, kojim grupa, međutim naposletku nije bila zadovoljna. Sljedeće dvije grupa je nastupila na stotinak klupskih svirki i javnih koncerata, a učestvovala je i na svim većim festivalima u regionu (EX Yu Rocks – Bugojno, EXIT 04 – Novi Sad, Beer Fest – Beograd, Nisomnia – Niš i dr). Od 2004. grupa počinje da radi u petočlanom sastavu. Prvi izbor za novog gitaristu bio je Dino iz grupe Autogeni Trening, koga kasnije zamjenjuje Vlado Perišić.

Otprilike u isto vrijeme počinju pripreme za novi materijal, koji je snimljen 2005. u beogradskom studiju Akademija, ali je izašao tek krajem 2006. Album Gubitak kontrole je izašao u Crnoj Gori za etiketu Digital Records i u Hrvatskoj za etiketu Slušaj najglasnije.

Četvrti zvanični album grupa izdaje 2014. godine pod nazivom Stvarnost je u nama i na njemu se nalazi deset pjesama. Album je podržan od strane Ministarstva kulture i PAM-a Crne Gore iz fonda za afirmaciju i razvoj nacionalnog muzičkog stvaralaštva Crne Gore. Novi materijal ovaj put manje priča o socijalnim, egzistencijalnim i sličnim temama. Ideja albuma je da otkrije i pokaže cijeli jedan svijet, zaboravljen, sklonjen, zapostavljen. Da li uopšte i postoji i koliko nas ima u njemu. Postavlja pitanje koja naša percepcija ima prilaz stvarima i šta je to „najbitnije“. Album govori o ideji našeg umrežavanja radi emocionalnog i duhovnog zadovoljenja, osvješćivanje naše duše koja vapi za sviježim dahom, a izazov je i u vertikali našeg poimanja svijeta i sebe, ne samo jednodimenzionalna nacrtana linija koju slijede naši koraci.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.