Držite se pravila zdravog kuhanja

Na zdravlje, više nego što to mislite, utječe to koliko ulja koristite za pripremanje hrane

Kuhanje kod kuće siguran je način za zadovoljavanje gurmanskih želja, a uz to i omogućava pripremu provjereno zdrave hrane.

Termička obrada
Nekoliko je važnih pravila pripremanja hrane da biste imali zdrav obrok. Na zdravlje, više nego što to mislite, utječe to koliko ulja koristite za pripremanje hrane. Ako smanjite količinu ulja, smanjujete odmah i unos kalorija u organizam te tako sprečavate nastanak određenih bolesti poput pretilosti koja može uzrokovati visok pritisak ili srčani udar.

Osnovno pravilo prehrane trebalo bi biti korištenje voća i povrća u pripremi jela. Svježe namirnice sadrže puno više vitamina i minerala od onih koje dugo stoje u frižideru, ili su već termički obrađene.
I način na koji pripremate jela odredit će koliko će hrana nutrijenata sadržavati. Ekspres lonac odlična je opcija za zdravo kuhanje.

Osnovno pravilo trebalo bi biti korištenje voća i povrća u pripremi jela
Osnovno pravilo trebalo bi biti korištenje voća i povrća u pripremi jela

Korisno je znati i da, ako ostavite određene namirnice u vodi tokom noći, one će se brže skuhati. Iz njih će nestati antinutrijenti, a u njima ostati svi potrebni nutrijenti. Uz to, bit će ih lakše i probaviti.

Tokom pripreme voća i povrća često se odlučujemo oguliti koru. Ali, ona je izvor hranjivih tvari koje su potrebne našem organizmu. Umjesto guljenja, odlučite se za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste sačuvali hranjive tvari i organizmu dali ono šta mu je potrebno.

Očuvanje boje
Blanširanje je najbolji način za očuvanje boje i hranjivih sastojaka. Kratkotrajnim držanjem namirnica, špinata, blitve, kelja, mahuna, u vodi temperature od 98 do 100 stepeni, njima možemo očuvati sočnost mesa, odnosno spriječiti da daljnjom obradom iz njega iscuri sok.

Ako tokom pripreme obroka termički obrađujete namirnice, najzdravije je kuhati na pari, na maslinovom ulju te na kombinaciji vode i ulja. Na pari pripremamo povrće i ribu, namirnice koje tako zadržavaju vitamine, ali i boju te su privlačnije na tanjiru.
Izbor namirnica
Birajte namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima
Birajte namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima

Pri izboru namirnica planirajte one koje ćete uvijek imati na raspolaganju, a to su so, biber, ulje, integralno brašno, sjemenke…, te one koje ćete kupovati prema potrebi: svježe voće i povrće, mliječni proizvodi, meso.

Birajte namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima – prirodne, svježe i cjelovite. Rafinirane namirnice s puno šećera morate mijenjati, a to je sve što je previše prerađeno poput supa iz kesice, gotovih i polugotovih umaka te prerađenih mesnih proizvoda.
Važno je i jesti redovno, više manjih obroka, da je obrok umjeren, uravnotežen i raznolik. Idealna veličina obroka je koliko stane u dvije sklopljene ruke, a količinu mesa najbolje je odrediti po veličini dlana.

Planiranje i priprema
Prilikom pripreme jela važni su znanje i vještina, ali su važnije dobra volja i želja za upuštanjem u kulinarski svijet. Idealni motivi da počnete kuhati su briga o sebi, drugima, znatiželja, ali i volja za eksperimentiranjem i kreativnost. Važno je znati i da su planiranje i priprema pola posla.

Kad imate vremena, pokušajte nešto drugačije, isprobajte novi recept
Kad imate vremena, pokušajte nešto drugačije, isprobajte novi recept

Kada razmišljamo o tome kako jesti i kuhati, treba misliti na sve, od kupovine preko odabira namirnica, pripreme, kuhanja do načina na koji jedemo. Često je to kako jedemo posljedica automatizma, navika, okolnosti – ne razmišljamo puno o tome sve dok nemamo negativne zdravstvene ili estetske posljedice.

Kad imate vremena, pokušajte nešto drugačije, isprobajte novi recept. Kuhanje planirajte kada imate vremena, osmišljavajte jelovnike nedjeljom za narednu sedmicu, odlučite hoćete li kuhati ujutro ili navečer.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 11. MAJ 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.