Dragan Bjelogrlić – Biografija

Dragan Bjelogrlić je jedan od najpoznatijih glumaca sa naših prostora, a jedna od uloga po kojoj je opšte poznat je uloga Slobodana, Bobe, Popadića najmlađeg člana ove porodice koji predstavljaju glavne protagoniste serije Bolji život.

Imao je brojne uloge, kako u filmovima tako i u serijama, a mnogi od njih imaju status kultnih.

Danas se pretežno bavi producentskim radom, i produkcijska kuća „Cobra film“ je u njegovom vlasništvu.

Biografija
Rođen je 10. oktobra 1963. godine u Opovu, malom mestu u Vojvodini. Sa ocem Tomislavom, majkom Nadom i bratom blizancem Goranom, živeo je u Barandi, sve do njegove druge godine, a nakon toga su se preselili u Beograd.

Dragan Bjelogrlić, poznat i po nadimku Bjela, u Beogradu završava osnovnu i srednju školu i kraće vreme je bio u dramskoj grupi čuvenog Bate Miladinovića. Kako nije bio redovan na časovima, a takođe je bio i nemiran, Dragan je bio izbačen iz ove grupe.

Nije mnogo poznato da je čuveni Bjela bio jako dobar sportista, kao dvanaestogodišnjak, u osnovnoj školi, pobedio na republičkom takmičenju u plivanju i to u disciplini kraul. U osmom razredu je učestvovao na matematičkom takmičenju na nivou republike.

S obzirom da je bio odlikaš, odnosno „vukovac“, Draganov otac je otkrio njegovu sklonost i interesovanje ka glumi, ali ga je savetovao da izabere arhitekturu ili građevinu, kao profesije koje su u to vreme imale bolju perspektivu.

Nakon što mu je otac umro kada je bio osamnaestogodišnjak, Dragan je doneo odluku da ispuni želju njegovog oca i upisao je Građevinski fakultet u Beogradu. Kada je bio druga godina, napustio je ovaj fakultet i 1984. godine se upisao na FDU u čemu su ga podržali majka i brat Goran. Nakon 5 godina diplomirao je glumu, a pripadao je klasi Vladimira Vlade Jevtovića, tadašnjeg profesora FDU.

Neki od Draganovih kolega sa klase, koji su takođe postali vrhunski u svom poslu, bili su: Branka Pujić, Vesna Trivalić, Mirjana Joković, Dušanka Duda Stanojević, Srđan Žika Todorović, Vesna Stanojević, Darko Tomović, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele, Tatjana Venčelovski, Slobodan Boda Ninković.

S obzirom na to da su svi ovi glumci napravili velike karijere u svetu glume, često su nazivani i „12 veličanstvenih“, a takođe i „turbo klasa FDU“, a Dragan Bjelogrlić danas predstavlja osobu koja je jedna od najuticajnijih u oblasti domaće kulture.

Privatni život

O privatnom životu čuvenog Dragana Bjelogrlića se ne zna mnogo. Kako je tokom devedesetih godina nosio epitet velikog šmekera, na Filološkom fakultetu je tada uzpoznao studentkinju engleskog jezika, a takođe i manekenku, Maju.

Naime, oni su se upoznali za vreme snimanja jedne reklame za nameštaj, a nedugo zatim su počeli da se zabavljaju a 14. februara 1996. godine, baš na „dan zaljubljenih“, Dragan i Maja su krunisali svoju vezu brakom.

Posle venčanja, Maja Bjelogrlić je napustila karijeru manekenke a vrlo brzo je dobila posao prevodioca.

Danas, Maja Bjelogrlić poseduje butik u Beogradu u kome se prodaje luksuzna garderoba, a pored toga odgaja i njihovo dvoje dece, ćerku Miu rođenu 19. jula 1996. godine, kao i četiri godine mlađeg sina Alekseja, rođenog 30. aprila.

Draganova i Majina deca su danas već velika, te je Mia upisala i studira na Fakultetu Političkih Nauka u Beogradu, a sin Aleksej je srednjoškolac i bavi se i fudbalom.

Zajedno sa svojim bratom blizancem, Goranom, koji je po struci elektro – inžinjer, Dragan Bjelogrlić je osnovao kompaniju koja se bavi produciranjem, pod nazivom „Cobra film“. Ono što je manje poznato u javnosti je to da je Zorana Pavić, poznata pop pevačica, sestra od tetke Draganu i Goranu i ona je zajedno sa Draganom snimila duet, pesmu koja se zove „Nekako s proljeća“.

Čovek koji je krstio Draganovu decu, a takođe i jedan od njegovih najboljih prijatelja bio je jedan od naših najpoznatijih glumaca, pokojni Milorad Mandić Manda. Mandinu smrt je Dragan izuzetno teško podneo ali je nakon njegove smrti Bjela uspeo sa grupom kolega i prijatelja da organizuje donatorsku večeru i tom prilikom je sakupio 86000 evra, novac koji je porodici Mandić bio preko potreban kako bi otplatili kredit za stan.

Među najboljim prijateljima Dragana Bjelogrlića je i naš proslavljeni glumac Nikola Kojo, a ovo poznanstvo i prijateljstvo datira još iz devedesetih godina i održalo se sve do danas. Bjela je izuzetno voleo i poštovao velikog barda našeg glumišta, Dragana Gagu Nikolića, zbog čega je takođe i njegovu smrt veoma teško podneo.

S obzirom da je od malih nogu Dragan pokazivao privrženost ka sportu, naročito prema fudbalu, činjenica da se njegov sin Aleksej takođe bavi fudbalom, njega čini veoma ponosnim. Kao vatreni navijač fudbalske reprezentacije Srbije je nešto što je Dragan ovekovečio kraćim spotom koji je snimio 2017. godine, kojim je dao podršku našem seniorskom timu. Dragan Bjelogrlić je poznati „partizanovac“, a u ovom klubu je čak bio i član upravnog odbora, sve do 2015. godine, kada je usled loših rezultata i slabe igre tima podneo ostavku na ovu poziciju.

U krugu ljudi koji su Bjelini najblizi prijatelji, te i onih koji ga malo bolje poznaju, opšte je poznato kakav je karakter Dragan Bjelogrlić, to jest da je on takva osoba koja svoje stavove izražava direktno.

Iako nikada nije bio u političkim vodama, Bjela izražava svoje uverenje o tome da je Kosovo zauvek deo Srbije i da je narod koji tamo živi u jako teškoj i nezavidnoj situaciji i da mu je preko potrebna pomoć građana Srbije i njene Vlade.

Glumačka karijera Dragana Bjelogrlića
Uloga sa kojom je Dragan Bjelogrlić otpočeo svoju karijeru i koja ga je, između ostalog i usmerila na glumu, bila je uloga u Save Jovanovića Sirogojna u filmu Boško Buha, koji je snimljen 1978. godine.

Tada se Bjela, zajedno sa svojim drugovima sa fudbala, prijavio na audiciju za taj film i baš na toj audiciji je bio primećen od strane producenta Branka Lustiha, koji mu je i dao pomenutu ulogu.

Ovaj događaj je usmerio život Dragana Bjelogrlića na glumu, čime je i otpočela njegova sjajna umetnička karijera.

Ono što je Bjelu obeležilo i vinulo u nebo, donevši mu neslućenu popularnost, jeste spomenuta uloga Slobodana Bobe Popadića u seriji Bolji život iz 1987. godine.

Nakon ove uloge, koja mu je i najpoznatija, Dragan je dobio veliki broj filmskih uloga. Nešto što je malo poznato je to da je njemu bila namenjena uloga anđela u kultom filmu „Mi nismo anđeli“, Srđana Dragojevića, ali je Bjela morao da odbije ovu ulogu zbog obaveza koje je tada imao na snimanju, takođe kultnog ostvarenja „Crni bombarder“.

Filmovi u kojima je Dragan Bjelogrlić glumeo posle uspešne role u „Boljem životu“ su brojni: „Crni bombarder“, „Braća po materi“, „Hajde da se volimo 3“, „Kako je propao rokenrol“, a i „Dva sata kvalitetnog programa“. Film u kome je Bjela glumeo, a takođe se i prvi put oprobao kao producent je „Lepa sela lepo gore“ iz 1996. godine.

Pored ovih, glumeo je i u filmovima „Rane“, „Rat uživo“, „Nebeska udica“, „Nataša“, „Crveni kamion sive boje“, „Ivkova slava“, „Crni Gruja i kamen mudrosti“, a takođe i u filmu koji je snimljen prema seriji „Vratiće se rode“ koji se zove „Rode u magli“.

Dragan Bjelogrlić je pored filmova, glumeo i u velikim broju TV serija, koje važe za jako poznata ostvarenja. To su „Mješoviti brak“, kultna serija „Vratiće se rode“ ,snimana u Barandi, „Budva na pjenu od mora“, „Ravna gora“, „Folk“, „Čizmaši“, „Koreni“, „Vojna akademija“, „Montevideo, Bog te video“, „Senke nad Balkanom“, „Ivkova slava“, rimejku „Pozorište u kući“, kao i u mnogim drugim serijama.

Producentska kuća koju je Bjela osnovao sa svojim bratom Goranom, omogućila mu je da se oproba i kao reditelj, a takođe i kao producent. I u ovoj ulozi se Bjela pokazao kao veoma uspešan radeći na serijama i filmovima među kojima su „Monteviodeo, Bog te video“, „Senke nad Balkanom“, „Rode u magli“, „Vratiće se rode“, „Rat uživo“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Rat uživo“, „Mali svet“.

Pored režije i produkcije, Dragan je uradio i scenario za neke od ovih serija.

Datum rođenja: 10. oktobar 1963. godine

Visina: 173 cm

Težina: 79 kg

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.