Dojene bebe su inteligentnije?

RIO DE ŽANEIRO – Višemjesečno dojenje može da utiče na razvoj inteligencije, tvrde brazilski istraživači u studiji objavljenoj danas u časopisu Lancet Global Health, navodeći da dojene bebe ostvaruju bolje rezultate u školi i dobijaju bolja radna mjesta kada porastu.

Istraživanjem tima naučnika sa Univerziteta u Pelotasu bilo je obuhvaćeno 3.500 beba rođenih 1982. godine koje su dojene u rasponu od jednog mjeseca do više od godinu dana.

Oni koji su kao bebe dojeni duže, imali su veći broj bodova na testovima inteligencije kada su odrasli, a danas imaju za trećinu veću platu od prosječne i obrazovaniji su.

Brazilski stručnjaci su naveli da su vodili računa i o raznim drugim faktorima koji mogu uticati na inteligenciju, kao što je nivo obrazovanja i dohodak roditelja, težine bebe na rođenju, starost majke na porođaju i činjenica da je pušila za vrijeme trudnoće.

„Mogući mehanizam koji objašnjava blagotvorni uticaj majčinog mlijeka na inteligenciju je prisustvo zasićenih masnih kiselina dugog lanca koje su od ključnog značaja za razvoj mozga“, kazao je vođa istraživanja Bernardo Lesa Horta.

On je istakao da, za razliku od prethodnih, brazilska studija nudi jedinstven pogled jer obuhvata dojilje iz svih društvenih sredina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) već godinama vodi kampanju u korist dojenja, koje promoviše kao „najefikasniji način“ u zaštiti zdravlja beba.

SZO preporučuje dojednje u prvih šest mjeseci života, ali priznaje da manje od 40 odsto beba u svetu koristi majčino mlijeko.

U studiji objavljenoj 2014. u Analima britanskog Kraljevskog društva, britanski naučnici su pokazali da dojenje u trajanju od tri do 12 mjeseci ima zaštitni efekat od kardiovaskularnih bolesti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.