DOHRANA VAŠIH MALIŠANA kreativan izazov za cijelu obitelj

Trudnoća, dojenje, kolike, skokovi u razvoju, muke po zubima….

Taman kada ste mislili kako je „najgore“ prošlo i kako je vaše beba sada dovoljno velika da malo odahnete – stiže dohrana. No, ukoliko dohrani pristupite na jedan kreativan i zabavan način, ona će se pretvoriti u zanimljiv kreativan izazov za cijelu obitelj.

Pored svih izazova s kojima se kao roditelji susrećemo u prvih šest mjeseci bebina života, hranjenje u tom periodu predstavlja poprilično jednostavan zadatak, osobito ukoliko je beba dojena. No, s uvođenjem dohrane, odnosno krute hrane u bebin jelovnik, mnogi se roditelji susreću s mnogim dilemama i pitanjima: Voće ili povrće? Blendano ili gnječeno? Rijetko ili gusto? S komadićima ili bez? Kuhano na pari ili u vodi? Većina se roditelja djece starije od godinu dana s osmijehom i sjetom prisjeća ovih pitanja koja su im prolazila kroz glavu nakon što je njihova beba napunila šest mjeseci i krenula ususret novim okusima. No, roditelji koje faza dohrane tek očekuje, u nju ulaze s dozom neizvjesnosti, čak i bojazni, jer žele svom djetetu osigurati najkvalitetniju i najbolju prehranu od samog početka.

U ovom periodu djetetovog života najveća se pažnja poklanja pripremi obroka, jer je dijete u ovoj fazi najosjetljivije na nove i neistražene namirnice, a roditelji iz njih žele izvući nutritivno najviše što mogu. Stoga, pored svježine i kvalitete namirnice, roditelji posebnu pažnju pridaju i njezinoj obradi, kako i ne bi, kada je poznato kako se zdrave prehrambene navike stvaraju od malih nogu, a raznolikost okusa i sklonost određenim namirnicama dijete usvaja već u najranijoj fazi odrastanja.

Najzahtjevnije, ali i najljepše razdoblje

Uvođenje dohrane ne mora biti stresno i komplicirano. Unatoč tomu što je riječ o jednoj od zahtjevnijih faza roditeljstva, prvi koraci u pripremi obroka za dijete među najdragocjenijim su uspomenama, jer roditeljima pružaju priliku da svom djetetu otkriju sasvim novi svijet – svijet novih okusa, zamamnih mirisa, raznolikih boja i neobičnih tekstura. Pritom se iz dana u dan pred roditeljima pojavljuju nove nedoumice, koje je uz pomoć pravovremene edukacije i razmjenom iskustava moguće jednostavno i brzo otkloniti. Važno je imati na umu kako će djeca u početku ponekad ispljunuti hranu, jer će im okus možda biti nepoznat ili neugodan, a oni sami ne znaju drugačije pokazati što žele. Naoružajte se osmijehom i strpljenjem, jer će s vremenom ta faza proći i dijete će lakše i brže prihvaćati nove namirnice. Uz to, svako je dijete različito, stoga treba poštivati njegovu individualnost i otkrivati mu nove okuse pažljivo i strpljivo, te imati na umu kako je u ovoj fazi upornost formula uspjeha.

Vrsta namirnica i količina

Iako ćete zasigurno prilikom pripreme prvih obroka za svoje dijete pretjerati s njihovom količinom, te se nakon toga uloviti u mislima kako je dijete malo pojelo i treba li mu još, istina je upravo suprotna, u početku dohrane djetetu je potrebno tek nekoliko malih žličica pripremljene hrane kako bi ju probalo i pomalo se navikavalo na okus. Nova vrsta hrane za njega je iznenađenje i ne očekujte da će pojesti onoliko koliko ste vi zamislili, pojesti će onoliko koliko ono želi, pa čak i ako samo proba to je uspjeh i treba dijete pohvaliti. Kada je količina hrane, naravno ovisi o dobi, oko 200 grama možemo govoriti kako je dijete dovoljno jelo. U protivnom dijete je potrebno staviti na prsa ili mu ponuditi mliječni pripravak koji je do početka dohrane predstavljao osnovu dojenačke prehrane.

Dohrana započinje uvođenjem bezglutenskih žitarica u obliku kašica, zatim voćnim i povrtnim sokovima i tek nakon toga uvođenjem žitarica s glutenom, mesa, ribe, mlijeka i jaja. Često se postavlja pitanje da li dohranu započeti s voćem ili pak s povrćem? Sasvim je svejedno, probavni sustav djeteta je već dovoljno razvijen da je u stanju probaviti obje vrste namirnica. Naravno, dijete je sklonije voću radi njegovog slatkastog i osvježavajućeg okusa, no iako je svakom roditelju vrlo simpatično promatrati svoje dijete koje sretno i zadovoljno mljacka jabuku i bananu, treba imati na umu da postoji mogućnost da će dijete navikavanjem na slatke okuse odbiti one manje slatke, jer mu neće biti toliko zanimljivi i ukusni. Ključ je u balansu i kombinaciji namirnica, te je važno djetetu pružiti doživljaj dohrane koji će sadržavati raznolike okuse tijekom uvođenja raznih namirnica.

Zadržavanje svih nutrijenata

Uz samo educiranje oko vrste i količine namirnica s kojima ćemo započeti dohranu, važno je razmišljati i o njihovoj obradi kao ključnom elementu zadržavanja vrijednih nutrijenata unutar obroka. Nutricionistička struka prednost daje kuhanju na pari, kao najboljem načinu termičke obrade hrane, koji čuva hranjive sastojke, teksture i okuse obroka.

Kada hranu kuhamo na pari, pored same jednostavnosti procesa, ona se kuha u vlastitom soku, a temperatura kuhanja ne prelazi 100 stupnjeva celzijusevih. Tijekom kuhanja na visokim temperaturama može doći do uništavanja vitamina, dok se kuhanjem u vodi vitamini ispiru s povrća i ostaju u vodi u kojoj su se kuhali. Upravo stoga priprema obroka kuhanih na pari izvrsno je rješenje za cijelu obitelj.

Gotovo sve vrste povrća mogu se pripremati na pari, a još jedna prednost ovakve pripreme obroka je njena brzina. Primjerice, za pripremu povrća na pari potrebno je otprilike 10 minuta, a mekše povrće narezano na manje komade može biti gotovo i za 5 minuta. Važno je naglasiti kako se pri ovakvoj vrsti pripreme u hranu ne mora dodavati ulje i druge masnoće, a kruženje pare osigurava ravnomjerno kuhanje svih sastojaka, bilo da je riječ o voću, povrću, mesu, ribi ili mahunarkama. Stoga je kuhanje na pari idealno kao oblik pripreme obroka tijekom uvođenja dohrane, ali i prilika da se na takav oblik pripreme namirnica navikne i ostatak obitelji.

 

BANANA S AVOKADOM

Sastojci:

½ zrelog avokada srednje veličine

½ zrele banane srednje veličine

60 ml bebinog uobičajenog mlijeka pripremljenog na uobičajeni način

Sve sastojke miksajte do željene gustoće i ponudite bebi kao zdrav obrok.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.