DOHRANA VAŠIH MALIŠANA kreativan izazov za cijelu obitelj

Trudnoća, dojenje, kolike, skokovi u razvoju, muke po zubima….

Taman kada ste mislili kako je „najgore“ prošlo i kako je vaše beba sada dovoljno velika da malo odahnete – stiže dohrana. No, ukoliko dohrani pristupite na jedan kreativan i zabavan način, ona će se pretvoriti u zanimljiv kreativan izazov za cijelu obitelj.

Pored svih izazova s kojima se kao roditelji susrećemo u prvih šest mjeseci bebina života, hranjenje u tom periodu predstavlja poprilično jednostavan zadatak, osobito ukoliko je beba dojena. No, s uvođenjem dohrane, odnosno krute hrane u bebin jelovnik, mnogi se roditelji susreću s mnogim dilemama i pitanjima: Voće ili povrće? Blendano ili gnječeno? Rijetko ili gusto? S komadićima ili bez? Kuhano na pari ili u vodi? Većina se roditelja djece starije od godinu dana s osmijehom i sjetom prisjeća ovih pitanja koja su im prolazila kroz glavu nakon što je njihova beba napunila šest mjeseci i krenula ususret novim okusima. No, roditelji koje faza dohrane tek očekuje, u nju ulaze s dozom neizvjesnosti, čak i bojazni, jer žele svom djetetu osigurati najkvalitetniju i najbolju prehranu od samog početka.

U ovom periodu djetetovog života najveća se pažnja poklanja pripremi obroka, jer je dijete u ovoj fazi najosjetljivije na nove i neistražene namirnice, a roditelji iz njih žele izvući nutritivno najviše što mogu. Stoga, pored svježine i kvalitete namirnice, roditelji posebnu pažnju pridaju i njezinoj obradi, kako i ne bi, kada je poznato kako se zdrave prehrambene navike stvaraju od malih nogu, a raznolikost okusa i sklonost određenim namirnicama dijete usvaja već u najranijoj fazi odrastanja.

Najzahtjevnije, ali i najljepše razdoblje

Uvođenje dohrane ne mora biti stresno i komplicirano. Unatoč tomu što je riječ o jednoj od zahtjevnijih faza roditeljstva, prvi koraci u pripremi obroka za dijete među najdragocjenijim su uspomenama, jer roditeljima pružaju priliku da svom djetetu otkriju sasvim novi svijet – svijet novih okusa, zamamnih mirisa, raznolikih boja i neobičnih tekstura. Pritom se iz dana u dan pred roditeljima pojavljuju nove nedoumice, koje je uz pomoć pravovremene edukacije i razmjenom iskustava moguće jednostavno i brzo otkloniti. Važno je imati na umu kako će djeca u početku ponekad ispljunuti hranu, jer će im okus možda biti nepoznat ili neugodan, a oni sami ne znaju drugačije pokazati što žele. Naoružajte se osmijehom i strpljenjem, jer će s vremenom ta faza proći i dijete će lakše i brže prihvaćati nove namirnice. Uz to, svako je dijete različito, stoga treba poštivati njegovu individualnost i otkrivati mu nove okuse pažljivo i strpljivo, te imati na umu kako je u ovoj fazi upornost formula uspjeha.

Vrsta namirnica i količina

Iako ćete zasigurno prilikom pripreme prvih obroka za svoje dijete pretjerati s njihovom količinom, te se nakon toga uloviti u mislima kako je dijete malo pojelo i treba li mu još, istina je upravo suprotna, u početku dohrane djetetu je potrebno tek nekoliko malih žličica pripremljene hrane kako bi ju probalo i pomalo se navikavalo na okus. Nova vrsta hrane za njega je iznenađenje i ne očekujte da će pojesti onoliko koliko ste vi zamislili, pojesti će onoliko koliko ono želi, pa čak i ako samo proba to je uspjeh i treba dijete pohvaliti. Kada je količina hrane, naravno ovisi o dobi, oko 200 grama možemo govoriti kako je dijete dovoljno jelo. U protivnom dijete je potrebno staviti na prsa ili mu ponuditi mliječni pripravak koji je do početka dohrane predstavljao osnovu dojenačke prehrane.

Dohrana započinje uvođenjem bezglutenskih žitarica u obliku kašica, zatim voćnim i povrtnim sokovima i tek nakon toga uvođenjem žitarica s glutenom, mesa, ribe, mlijeka i jaja. Često se postavlja pitanje da li dohranu započeti s voćem ili pak s povrćem? Sasvim je svejedno, probavni sustav djeteta je već dovoljno razvijen da je u stanju probaviti obje vrste namirnica. Naravno, dijete je sklonije voću radi njegovog slatkastog i osvježavajućeg okusa, no iako je svakom roditelju vrlo simpatično promatrati svoje dijete koje sretno i zadovoljno mljacka jabuku i bananu, treba imati na umu da postoji mogućnost da će dijete navikavanjem na slatke okuse odbiti one manje slatke, jer mu neće biti toliko zanimljivi i ukusni. Ključ je u balansu i kombinaciji namirnica, te je važno djetetu pružiti doživljaj dohrane koji će sadržavati raznolike okuse tijekom uvođenja raznih namirnica.

Zadržavanje svih nutrijenata

Uz samo educiranje oko vrste i količine namirnica s kojima ćemo započeti dohranu, važno je razmišljati i o njihovoj obradi kao ključnom elementu zadržavanja vrijednih nutrijenata unutar obroka. Nutricionistička struka prednost daje kuhanju na pari, kao najboljem načinu termičke obrade hrane, koji čuva hranjive sastojke, teksture i okuse obroka.

Kada hranu kuhamo na pari, pored same jednostavnosti procesa, ona se kuha u vlastitom soku, a temperatura kuhanja ne prelazi 100 stupnjeva celzijusevih. Tijekom kuhanja na visokim temperaturama može doći do uništavanja vitamina, dok se kuhanjem u vodi vitamini ispiru s povrća i ostaju u vodi u kojoj su se kuhali. Upravo stoga priprema obroka kuhanih na pari izvrsno je rješenje za cijelu obitelj.

Gotovo sve vrste povrća mogu se pripremati na pari, a još jedna prednost ovakve pripreme obroka je njena brzina. Primjerice, za pripremu povrća na pari potrebno je otprilike 10 minuta, a mekše povrće narezano na manje komade može biti gotovo i za 5 minuta. Važno je naglasiti kako se pri ovakvoj vrsti pripreme u hranu ne mora dodavati ulje i druge masnoće, a kruženje pare osigurava ravnomjerno kuhanje svih sastojaka, bilo da je riječ o voću, povrću, mesu, ribi ili mahunarkama. Stoga je kuhanje na pari idealno kao oblik pripreme obroka tijekom uvođenja dohrane, ali i prilika da se na takav oblik pripreme namirnica navikne i ostatak obitelji.

 

BANANA S AVOKADOM

Sastojci:

½ zrelog avokada srednje veličine

½ zrele banane srednje veličine

60 ml bebinog uobičajenog mlijeka pripremljenog na uobičajeni način

Sve sastojke miksajte do željene gustoće i ponudite bebi kao zdrav obrok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

SNAŽNA ŽENA NA TRPI SLABIĆE: ODLIKE ŽENE KOJA MOŽE DA OSTVARI SVOJE SNOVE…

Pročitaj →

Žao mi je morala sam izabrati sebe umesto tebe

Pročitaj →

Otkriće u liječenju raka debelog crijeva

Pročitaj →

Modeli Plus size prošetali pistom u Milanu

Pročitaj →

Podsetnik Važan svakom roditelju

Pročitaj →

lice Osvježite pilingom od kafe

Pročitaj →

Trend Jesenji stil Modni u smeđim tonovima

Pročitaj →

Čudotvorno djelovanje aloe vere na zdravlje

Pročitaj →

NEOBIČNA DRVENA KOLIBA U VELSU

Pročitaj →

Avokado, banane i meso su neke od namirnica koje nisu dobre za vaše bubrege

Pročitaj →

Jovana Ljubisavljević se obratila dečku i ocu

Pročitaj →

Anđelo Ranković posjeduje u telefonu zanimljive Teodorine fotke

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.