Dodaci prehrani – vitamini i minerali potpuno su beskorisni

Kada je riječ o osiguravanju dovoljne količine vitamina i minerala, može vam se učiniti da svakodnevno uzimanje multivitamina ima smisla. No daje li to vašem tijelu potrebne hranjive sastojke ili se samo osjećate bolje jer mislite da se to događa? Ako je vjerovati rezultatima novog istraživanja, čini se da time samo zavaravate sami sebe.

Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Open napominje da višestruka ispitivanja nisu uspjela identificirati mjerljive zdravstvene koristi od multivitamina i dodataka s više mineralnih formulacija. Proučavajući podatke nešto više od 20.000 ljudi istraživači nisu pronašli nikakve razlike u povijesti hroničnih bolesti ili zdravstvenih stanja između onih koji uzimaju vitamine i onih koji ih ne uzimaju. Međutim, otprilike trećina onih koji uzimaju ove suplemente izvještava o sveukupnom boljem zdravlju od onih koji ih ne konzumiraju.

Ukratko, dokazi da multivitamini i mineralne formule djeluju na poboljšanje zdravlja u najboljem su slučaju neuvjerljivi. Iako su istraživači priznali da istraživanje ima određena ograničenja, ovo nije prva koja dovodi u pitanje blagodati korištenja multivitamina.
Istraživanja o kardiovaskularnim ishodima objavljena u magazinu Annals of Internal Medicine otkrila je da multivitamini, kao i drugi dodaci prehrani poput omega-3 i folne kiseline, nisu imali značajan učinak na zdravlje srca. Slično tome, izvještaj američke grupe Preventive Services Task Force pronašao je „ograničene dokaze“ koji podržavaju tvrdnje da dodatak vitamina i minerala može pomoći u prevenciji raka ili kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, znači li to da biste trebali potpuno prestati uzimati ovakve dodatke prehrani? Neki stručnjaci vjeruju da to zavisi od toga jeste li u grupi koja vjeruje da je to korisno.

„Ima prilično utjecaja u tome mislite li da taj dodatak poboljšava vaše zdravlje“, kaže istraživač vitamina Safi Khan sa Univerziteta Zapadne Virginije te objašnjava: „To može dovesti do donošenja drugih zdravih odluka, poput povećanja nivoa tjelesne aktivnosti, boljeg spavanja ili zdravijih obroka.“

Drugim riječima, to što je možda „sve u vašoj glavi“ ne znači da psihološki poticaj treba zanemariti. Međutim, kako kaže Khan, ako uzimate ove dodatke samo zato što mislite da biste trebali i ne vidite nikakve zdravstvene beneficije, možda je vrijeme da preispitate svoje vitaminske navike, prenosi Eat This, Not That.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.