Divlji hren poznati lijek iz prirode

Hren je biljka bogata vitaminima i mineralima. Sadrži više vitamina C od pomorandže, više kalcijuma od mlijeka i više gvožđa nego špinat. Povoljno utiče na metabolizam i rad žlijezda.

Jedna je od najstarijih vrsta povrća, odavno odomaćena ne samo u Evropi, već i u sjevernoj Africi i Aziji. Zbog korisnih sastojaka skupljali su je još stari Grci i Rimljani. Poluvodena je jer je drška biljke šuplja pa pliva na vodi.

Raste u potocima, bunarima, izvorima i vodenim jarugama. Narendan, ima oštar miris i gorak ukus. Prepoznatljiv je po sitnim bijelim cvjetovima u vidu grozdova.

Kako vodeni hren djeluje na organizam?

S obzirom da posjeduje mnoštvo korisnih sastojaka, biljka je ljekovita u cjelosti.

Medicinski stručnjaci ističu da vodeni hren čisti krv i poboljšava njen sastav, jača želudac i podstiče lučenje želudačnih sokova, kao i žuči. Podsticajno deluje i na lučenje urina. Zbog velike količine gvožđa i joda, povoljno utiče na metabolizam i rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

Biljku je najbolje jesti u vidu salate. Pogotovo na kraju zime i na početku proljeća, kada je oskudica u svježem povrću. Uz salatu, poželjno je konzumiranje i svježeg soka od dragušca, dva do tri puta dnevno, po jedna supena kašika. Sok ne smije biti koncentrovan, već razrijeđen u petostrukoj razmjeri sa vodom (kašiku soka razrijedite sa pet kašika vode).

Koncentrovan sok ne uzimajte, jer može doći do upale ždrijela i želuca. Takođe, nije poželjno ni da ga svakodnevno pijete razrijeđenog, a terapija bi trebalo da se sprovodi sa pauzama, najduže četiri nedjelje. Prevelike doze i preduga upotreba mogu da izazovu probleme sa bubrezima, upale i dugotrajne nadražaje. Trudnice bi na ovo trebalo posebno da obrate pažnju i da zaborave na ovu biljku dok su u drugom stanju.

Hren kao lijek

Kada je reč o spoljašnjoj upotrebi, vlažan oblog od soka se koristi za liječenje kožnih bolesti. Sok od dragušca posebno je djelotvoran u liječenju alopecije areate, odnosno ispadanja kose u vidu pečata. Također, zgnječena svježa biljka, postavljena kao obloga na kožu, odstranjuje sunčane pjege, ali i šugu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.