Dekorisanje enterijera tapetama za vas dom

Prilika da uredimo dom po svom ukusu je nešto čemu se svi radujemo i čemu pristupamo sa posebnom pažnjom.

Koliko god da smo zadovoljni izgledom našeg stana ili kuće za koji smo se prvobitno odlučili, poslije određenog vremena bi neke stvari trebalo promijeniti, a prostor osvježiti.

Ako ste se odlučili da u svoj dom unesete promjene, krenite od manjih stvari. Ne morate promijeniti kompletan nameštaj da bi vaš dom izgledao modernije, dovoljno je da osvježite jedan dio prostorije, a najveći efekat će svakako imati drugačiji izgled zidova. Budući da su tapete ponovo popularne u opremanju enterijera, predstavljamo vam pet savjeta za njihov izbor.

Najprije odredite željeni stil
Ako se opredijelite da dizajn enterijera poverite arhitekti, on će vas svakako konsultovati oko željenog stila opremanja. Takođe, izbor preovladavajućeg stila biće poželjan i ako stan opremate samostalno. Od izabranog stila zavise radovi koji prethode lijepljenju tapeta, recimo gipsarski dio posla i postavljanje rasvjete. Bilo da se opredijelite za moderan minimalistički stil, svedeni skandinavski, rustični, romantičan, retro ili klasičan stil, probajte da ga se držite u potpunosti.

Vodite računa o bojama
Upotreba boja u dizajnu enterijera je stvar koje se mnoge osobe na neki način plaše. Ako sami uređujete svoj prostor potrebno je da pažljivo planirate gdje će se koja boja naći i koliko puta će se ponoviti. Preporuka je da se osim bijele, u prostorijama nađu najviše još tri boje, koje opet treba da budu u istom tonalitetu. Ako je prostorija bela, a namještaj neutralan, boje drveta, bijeli ili siv, interesantne tapete u dvije boje će osvježiti prostor i dati mu život. U tim situacijama, tapete su te koje pružaju identitet prostoru.

Sve linije u istom pravcu
Prilikom izbora tapeta obratite pažnju na njihov dezen, naročito ako imate namještaj, draperije i tepihe sa dominantnim linijama. Na primjer, ako želite da sačuvate stare stolice sa horizontalnim linijama na mebl štofu, i krugove ili elipse na zavjesama, izražena geometrija na tapetama će biti previše. U takvim prilikama radije birajte one tapete sa sitnim ornamentima ili cvijetnim dezenom!

Efektan zid
Često se desi da nakon renoviranja stana shvatite da imate jedan ili više zidova u stanu koji nemaju baš nikakvu funkciju. Na takvom zidu se ne nalaze slike, ni komadi nameštaja, a djeluju nekako prazno. Idealna prilika za kreativnu dekoraciju zidova koji će osvježiti prostor, a dobra ideja je da se takav zid obloži tapetama koje su stilski povezane sa namještajem. Zid sa tapetama tako dobija smisao i estetsku povezanost sa ostatkom prostorije. Za te prilike pogodne su tapete sa više boja i dominantnijom grafikom.

Ako niste baš zainteresovani za eksperimentisanje sa bojama, možete se opredijeliti za tapete sa sivim ili srebrnim vertikalnim linijama. Sa prugama u boji je teško pogrešiti, ali ipak vodite računa da se boje pruga uklapaju sa namještajem ili da njihova boja baš fali jednoličnom namještaju. Takav zid treba da je u cijelosti vidljiv tokom boravka u prostoriji. Na taj način pažljivo odabranim tapetama naglašavate jednu ambijentalnu cjelinu.

Tapete i u kupatilu
Poslednjih godina trend u svetu je postavljanje tapeta sa smjelim dezenima na neočekivanim mjestima kao što su kupatilo i plafoni. Na taj način se likovnost tapeta odlično koristi kao neočekivani detalj u ambijentu koji daje potpuno novu notu prostoriji.

U kupatilima i toaletima tapete se postavljaju uglavnom iznad nivoa jednobojnih keramičkih pločica ili na zidu na kom se nalazi mašina za veš. Takve tapete su najčešće cvijetnih motiva ili sa geometrijom u retro stilu. U kupatilima sa dobrom hidroizolacijom ne postoji opasnost od brzog propadanja tapeta. Za savremeni dizajn enterijera cijelog doma, pa i ove prostorije, tapete su postale neizostavan detalj.

Kao što mijenjate garderobu u skladu sa novim trendovima, tako treba voditi računa i o tome povremeno osvježite i modernizujete svoj stambeni prostor. Zanimljive tapete će vas koštati manje nego renoviranje cijele prostorije, a promjena će sigurno biti efektna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

KO BI REKAO DA STE STVARNO OVAKVI: Horoskop otkriva koju IZNENAĐUJUĆU OSOBINU imate!

Pročitaj →

Horoskopski znak određuje na koji način će vam ON reći da vas voli

Pročitaj →

IZMAMITE MU OSMEH: Horoskop savetuje kako da USREĆITE SVOG PARTNERA!

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: od 01 do 07 decembra 2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. DECEMBAR 2020

Pročitaj →

Žena i ljubavnica mu se porodile istog dana u istoj bolnici

Pročitaj →

Romana dobila ponudu da napiše knjigu

Pročitaj →

Oboljeli od korone najzarazniji u prvim danima bolesti

Pročitaj →

3 Celebrity stila vojničkih čizama

Pročitaj →

Dozvolite djeci da spavaju sa vama do pete godine

Pročitaj →

Najbolji crveni ruževi za tamniji ten

Pročitaj →

20 šik zimskih poslovnih kombinacija

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.