Deca u Srbiji prvo piće popiju već sa 13 godina

Prvo pijanstvo dožive sa 15, a više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol.

Mladi u Srbiji piju duplo više od vršnjaka u Evropi, a prvo pijanstvo najčešće dožive u petnestoj godini, pokazalo je istraživanje beogradske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti. Kako istraživanja pokazuju, mladi najčešće prvo piće popiju u 13, dok prvo pijanstvo dožive sa 15 godina.

“Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol”, kazao je direktor specijalne bolnice Aleksandar Vujošević. On je napomenuo i da se upravo iz te grupe regrutuju zavisnici od alkohola, a tome u prilog govori i činjenica da je svaki deseti lečeni alkoholičar mlađi od 30 godina.

“Pogrešni kulturoloski obrasci predstavljaju posebno veliki problem a čak 76 odsto mladih je pilo kod kuće, a najčešće su ih posluzili upravo roditelji ili neko iz blize porodice. Mladi u Srbiji piju dvostruko vise nego njihovi vrsnjaci u Evropi”, upozorio je Vujošević. Prema sprovedenim istraživanjima učenika u srednjim školama: 89,1 odsto njih je probalo jedno ili više alkoholnih pića, 36,7 odsto mladića i 14,4 odsto devojaka redovno piju alkohol, a 42,2 odsto učenika se bar jednom napilo.

Pri tome, osobe muškog pola prednjače u opijanju. Primetan je pozitivan stav studenata prema alkoholu, kao i sve veći broj devojaka koje piju. Takođe, javlja se i stav u društvu da se isključuju, čak i osuđuju, osobe koje uopšte ne piju.

izvor -infolo.rs

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.