Darkwood Dub

Darkvud dab (engl. Darkwood Dub) je bio srpski alternativni rok sastav iz Beograda.

Grupa Darkvud dab je osnovana sredinom 1988. godine. Inspiraciju za ime nalaze u stripu o Zagoru koji je živeo u šumi Darkvud. Prvu postavu su činila dva bubnjara, dve bas-gitare, ritam mašina i vokal. Prvi koncert grupa je održala 15. maja 1991. godine u SKC-u (Studentski kulturni centar) u Beogradu. Nekoliko meseci kasnije snimili su dve pesme za kompilaciju Želim jahati do ekstaze u izdanju Nove Aleksandrije.

U periodu od decembra 1992. do maja 1993. godine snimaju prvi studijski album. Animirani film za njihovu pesmu Usamljeni hašišar u režiji Đorđa Marjanovića i Nikole Majdaka je nagrađen YU ASIFA diplomom za animaciju.

Pre objavljivanja prvog albuma, snimili su muziku za omnibus film Paket aranžman, a takođe izlazi knjiga U vozu za Diznilend u izdanju SKC-a, koja sadrži tekstove grupe Darkvud dab.

U januaru 1995. je objavljen prvi album Paramparčad. Za film Miloša Stojanovića Paramparčad (u izdanju RTS-a) snimaju originalnu muziku.

U septembru i oktobru 1995. godine snimaju drugi album.

U novembru 1995. godine snimaju originalnu muziku za film Geto — tajni život grada u režiji Mladena Matičevića i Ivana Markova u izdanju B92.

Animirani film za pesmu Situacija u režiji Aleksandre Dulić je dobio drugu nagradu na Međunarodnom beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Maja 1996. godine izlazi drugi studijski album pod nazivom U nedogled u izdanju B92.

Takođe su snimili muziku za multimedijalni projekat Radionica 301 profesora Branka Pavića.

U periodu februar-mart 1997. godine snimaju originalnu muziku za pozorišnu predstavu Trejnspoting Irvina Velša, u režiji Đorđa Marjanovića koja je dugo igrana u Bitef teatru u Beogradu. Inače ovo je bila druga postavka ovog teksta u Evropi. Godinu dana kasnije, originalna muzika iz ove predstave, zajedno sa šest remiksa, objavljena je kao album Darkwood Dub, u izdanju B92.

U jesen 1998. godine počinju sa snimanjem četvrtog albuma Elektropionir. Posle preuzimanja radija B92 od strane režima Slobodana Miloševića i bombardovanja Jugoslavije, Elektropionir je objavljen sa znatnim zakašnjenjem u septembru 1999. godine, za novu izdavačku kuću KVS-FreeB92.

U zimu 1999-2000. godine uzimaju učešće na turneji Nije ljudski ćutati, posvećenoj kako kažu gušenju nezavisnih medija od strane Miloševićevog režima.

Početkom 2000. godine u novobeogradskoj Hali sportova održali su svoj najveći dotadašnji koncert u karijeri, na kome je prisustvovalo više od 3500 posetilaca.

Iste godine, grupa Darkvud dab razbija novonastale granice između bivših jugoslovenskih republika i otvaraju put kulturnoj razmeni svirajući u Zagrebu, Skoplju, Ljubljani i Sarajevu.

Ostvarili su i saradnju sa kanadskom firmom za veb-dizajn Webmotions, u okviru koje rade muziku za veb-sajtove njihovih klijenata.

U avgustu 2000. godine učestvuju u drugoj turneji pod imenom Vreme je!, čiji je cilj bio da se animiraju tradicionalno neaktivni mladi glasači, uoči saveznih i predsedničkih izbora u SR Jugoslaviji. I na sledećoj turneji u decembru 2000. godine pod nazivom Upotrebi ga uzimaju učešće, koji je pratila velika slika mozga na sceni tokom koncerata. Tokom ove turneje posećeno je 56 gradova u Srbiji.

Po ideji mitrololita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, a u realizaciji jeromonaha Jovana Ćulibrka, i izdanju beogradske izdavačke kuće PGP-RTS i Radio Svetigore, na Vaskrs 15. aprila 2001. godine objavljen je muzički projekat Pesme iznad Istoka i Zapada, po tekstovima vladike Nikolaja Velimirović, a u izvođenju istaknutih pop i rok autora. Između ostalih, učešće je uzeo i Darkvud Dab, uradivši muziku i aranžman za pesmu Molitva Blagom Hristu.

Maja 2001. godine su održali koncert u Kosovskoj Mitrovici posle 12 godina, organizovan u saradnji sa lokalnom NVO, CBM (Community Building Mitrovica), i uz pomoć IKV (Interchurch Peace Council).

2001. godine Darkvud dab počinje sa konstrukcijom sopstvenog studija Elektropionir, u kome snimaju novi album pod nazivom Život počinje u tridesetoj. U istom studiju snimaju originalnu muziku za film Ogledalo Dejana Kovačevića, kao i veliki broj TV i radio reklama, džinglova i muzike za komercijalne internet prezentacije.

Sa pesmom Steppin’ Out uzimaju učešće na kompilaciji Belgrade Coffee Shop 2 u izdanju B92.

Proleća 2002. godine objavljen je album Život počinje u tridesetoj.

Sviraju na brojnim festivalima i otvaraju Egzit 02, poznati muzički festival u Novom Sadu. U okviru promotivne turneje svog albuma nastupaju u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Austriji, Engleskoj, kao i u više od 30 gradova u Srbiji i Crnoj Gori.

U oktobru 2002. godine postavljena je zvanična internet prezentacija benda, koju je posetilo više od 20.000 ljudi u periodu od prvih 200 dana.

Album Život počinje u tridesetoj je u lancu prodavnica IPS-a bio najprodavaniji album u 2002. godini.

Godine 2003. njihova pesma Original Creation se pojavila na kompilaciji Belgrade Coffee Shop 3.

Takođe, u izdanju B92, objavljeno je reizdanje albuma U nedogled (originalno iz 1995. godine), remasterizovano i sa bonus snimcima iz tog perioda.

U prvoj polovini 2004. godine snimaju novi album, koji izlazi u decembru iste godine pod nazivom O danima.

Ponovo imaju čast da otvore muzički festival Egzit 04 u Novom Sadu, kao i Nisomnija festival u Nišu.

Uradili su muziku za predstavu Rat/Sećanje u Ateljeu 212 u Beogradu, u režiji Putu Viđaja i Đorđa Marjanovića. Iste godine po prvi put nastupaju u Slovačkoj, na Pohoda festivalu.

Članovi grupe

Dejan Vučetić — vokal
Bojan Drobac [a] — gitara
Vladimir Jerić — gitara
Milorad Ristić [b] — bas-gitara
Lav Bratuša [c] — bubanj
Vasil Hadžimanov — klavijature
Miladin Radivojević [d] — bubanj

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.