Daliborka Stojšić – Biografija

Daliborka Stojšić je na svom profesionalnom planu pokrila veći deo javnog života.

Ova, po profesiji, profesorka književnosti, je tokom svoje karijere bila i ,,Miss Jugoslavije”, i glumica, i pevačica, i voditeljka TV emisije, ali se sa muzičke scene povukla zbog aktuelnog vulgarizovanja i komercijalizacije muzike.

Žena koja je još od Titovog vremena nosila titulu najlepše žene Balkana čak i danas odiše elegancijom i može držati modne lekcije mladim naraštajima.

Biografija
Daliborka Stojšić je rođena u Ćupriji, na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Kako je sama često naglašavala, Daliborka Stojšić je odrastala u srećnoj i složnoj porodici, koju je ona sama nazivala ,,Češkom kolonijom” – njena baka je inače bila Čehinja, a upoznala se sa njenim dedom, nakon što je on, posle studija hemije u Beču, otišao na specijalizaciju u Prag.

Kao mala devojčica, Daliborka Stojšić je imala običaj da obuje bakine cipele na potpeticu i tako šeta ulicama Ćuprije, a još joj je dodatno išlo u prilog to što je bila okružena kulturnim centrima i dešavanjima.

Kako sama kaže, na nju je veliki uticaj imala baka, od koje je nasledila muzikalnost, ali i sposobnost da nikom ne ostane dužna, niti se bavi tuđim mišljenjima.

Nakon završetka srednje škole, došlo je i vreme da Daliborka Stojšić upiše fakultet, te se izvesno vreme dvoumila.

Najpre je želela da, kao njen deda sa mamine strane, upiše hemiju, a potom i, kao deda sa tatine strane, postane inženjer.

Na kraju je ipak odlučila da upiše književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, koju je, čak i pored brojnih obaveza na javnoj sceni, uspešno završila, a izvesno vreme se istom i bavila, te izdala i dve zbirke pesama.

Daliborka Stojšić je najpre bila udata za pevača Žarka Dančua, a, nakon razvoda sa njim 1981. godine, udala se za poznatog harmonikaša Branimira Đokića, a ovaj par ima i sina Bojana.

Karijera

Daliborka Stojšić je svoju karijeru kao javne ličnosti započela titulom ,,Miss Jugoslavije” 1968. godine, nakon čega je dobila i svoju prvu filmsku ulogu tokom snimanja filma ,,Presađivanje osećanja”, Dejana Đurkovića. Pored filma ,,Presađivanje osećanja”, Daliborka Stojšić je imala i nekoliko epizodnih uloga i to u serijama ,,Obraz uz obraz” iz 1973. godine, ,,Pravdo, budi lijepa” iz 1977. godine, ,,Sviju srca miljenici” iz 1978. godine, a iste godine se pojavljuje i u seriji ,,U Vaše zdravlje”, te u seriji ,,Sedam plus sedam”, u kojoj se pojavljuje tokom 1978. i 1979. godine, a potom i u seriji ,,Proletarac” iz 1980. godine.

Svoju muzičku karijeru je Daliborka Stojšić je započela 1968. godine, kada je objavila duplu singl ploču u saradnji sa ,,PGP RTS” – om, na kojoj s se našle pesme ,,Sve ima svoj kraj”, ,,Zemlja koju ću pronaći”, ,,Luda sam zbog vas” i ,,Lolita”.

Nakon svoje duple singl ploče, Daliborka Stojšić zajedno sa Minjom Subotom, Lidijom Kodrič i Slobodanom Bobom Stefanovićem započinje rad na muzičkoj grupi ,,One i oni”, a 1971. godine na mesto Slobodana Bobe Stefanovića dolazi Žarko Dančuo, za kog se Daliborka Stojšić i udala.

Ova grupa je smatrana za jugoslovensku verziju popularne grupe ,,ABBA”, mada je nastala, a čak se i raspala, pre nastanka ove švedske grupe, a postojala je svega par godina.

Za to vreme su njeni članovi objavili nekoliko singl ploča i jedan album: singl ploču sa pesmama ,,Što je babi milo” i ,,Daleko je zavičaj” u saradnji sa ,,PGP RTB” – om 1971. godine, a sledeće, u istom sastavu i ploču ,,More i mornari”, te iste godine i ploču sa pesmama ,,Ponoćna patrola” i ,,Hej, curo medena”, a potom i jednu singl ploču u saradnji sa ,,Jugoton” – om – ,,Šta da činim kad sam furešt?”, ,,Ja mogu ćerka Vama biti”, ,,Kaži mi, kaži”, ,,Daj ruku, hladno je”, ,,Hajde reci da me voliš” i 1973. godine singlove ,,Ti nisi kao svi” i ,,Tom, Tom”.

Jedini album grupe ,,One i oni” je objavljen 1975. godine i nosi naziv ,,Melodija”. Na ovom albumu su se našle pesme ,,Anita”, ,,Srce moje”, ,,Istorija ljubavi”, ,,Bip – bip – bip”, ,,Tiše govori, ljubavi”, ,,Kako da ti kažem?”, ,,Ja brinem o tebi”, ,,Put u Amarilo”, ,,Porazi me nežno”, ,,Lepota”, ,,Na – na – na”, ,,Moj pevač”, ,,Franka, Franka”, ,,Anuška”, ,,Kabare”, ,,Ples na mesecu” i druge.

Svoju solo muzičku karijeru Daliborka Stojšić započinje snimanjem albuma ,,Pazi… kad – tad”, koji izlazi 1982. godine, a na kom su se našle pesme ,,Pazi… kad – tad”, ,,Kreni odmah ako hoćeš”, ,,Dugo sam čekala da znam”, ,,Zar rastanak znači kraj?”, ,,Kapetane, kapetane”, ,,Đilave, Romalen”, ,,Blago tebi”, ,,Sad je vreme za nove šeme”, ,,Oj, cigani” i ,,Neka spava”. 1985. i 1986. godine izlaze albumi koji jednostavno nose naziv ,,Daliborka Stojšić”. Tokom svoje karijere, Daliborka Stojšić je snimila i nekoliko singlova – ,,Luda sam zbog vas” 1968. godine, ,,Bam – bam” i ,,Tvoj klovn” 1969. godine, ,,Daj mi ruku, hladno je” i ,,Hajde reci da me voliš” 1972. godine, ,,Ti nisi kao svi” i ,,Tom, Tom” 1974. godine, ,,Moja čežnja za tobom” i ,,Uvek se nađe neko” 1975. godine, ,,Pa šta” i ,,Marame” 1980. godine i ,,Neka spava, neka spava” i ,,Đilaven, Romalen” 1981. godine.

1995.godine Daliborka Stojšić objavljuje i album ,,Telefon”, a 1996. godine i ,,Đula”, na kom su se našle numere ,,Đula”, ,,Sanjam te”, ,,Samo jednom se voli”, ,,Snegovi decembra”, ,,Ja znam”, ,,Zlatna ribica”, ,,Hej, lekari, hej, travari”, ,,Pogreši u životu”, ,,Dođi da se vidimo”, ,,Prorok”, ,,Teško mi je zaboravit’ tebe”, ,,Ne vredi plakati”, ,,Pesmo moja, pomozi mi” i ,,Želim da si moj”.

U međuvremenu, Daliborka Stojšić je izvesno vreme radila i kao voditeljka, te je vodila emisiju sa Mićom Orlovićem. Ipak, posle nekog vremena je Daliborka Stojšić odlučila da se povuče sa javne scene, naročito zbog ”vulgarizovanja” estrade, te se posvetila svojoj profesiji – književnosti.

Daliborka Stojšić je do sada napisala oko 500 pesama, te izdala dve zbirke: ,,Lutka koja govori”, koja je brojala njenih 150 autorskih pesama, i ,,Vuk od srebrne kiše”.

Inače, Daliborka Stojšić govori 4 svetska jezika, a najviše uživa u toplini svog doma.

Ime i prezime: Daliborka Stojšić (udato Đokić)

Nadimak: Dada, Najlepša Jugoslovenka svih vremena

Mesto rođenja: Ćuprija, Jugoslavija

Zanimanje: Književnica, pevačica, glumica, voditeljka, ,,Miss Jugoslavije”

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCo5ipeSHoXHSynIAk3KqpAg

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.