Dado Topić

Adolf „Dado“ Topić (Nova Gradiška, 4. septembar 1949) je jugoslovenski i hrvatski muzičar. Topić je u svojoj karijeri bio član Dinamita, Korni grupe i Tajma. Zajedno sa grupom Dragonflaj predstavljao je Hrvatsku na Pesmi Evrovizije 2007.

Početak karijere
Topić je svoju muzičku karijeru započeo kao srednjoškolac u grupi Đavolji eliksiri u kojoj je gitaru svirao Josip Boček, a Dado je svirao bas i pevao. Posle su obojica bili u grupi Lavine, a 1967. godine su se priključili osječkim Dinamitima.

Prvu postavu Dinamita činili su pevač Krunoslav Kićo Slabinac, gitarista Antun Nikolić, basista Alberto Krasnići, klavijaturista Vlada Lazić i bubnjar Ratko Divjak. Kada su Slabinac i Nikolić otišli u vojsku, rad grupe nastavili su Dado, koji je prešao na ritam gitaru i prvi put zapevao, Boček, Divjak i Krasnići. Topić je brzo izgradio reputaciju odličnog pevača soul i bluz muzike. Grupa je svirala isključivo tuđe pesme i za njima nije ostao nijedan studijski snimak.

U leto 1969. godine iz Nemačke se vratio gitarista Vedran Božić koji je po klubovima svirao sa zagrebačkom grupom Roboti. Po raspadu Robota osnovao je Vils of fajer, koji su jednom prilikom u klubu svirali sa Džimijem Hendriksom. Pod utiskom njegove priče Dado je nagovarao ostale iz Dinamita da se okušaju u inostranstvu, ali bez uspeha. Razočaran, Topić je rešio da ode sam, ali mu je krajem 1969. godine stigao poziv da se priključi Korni grupi i zameni pevača Dalibora Bruna. Po njegovom prelasku u Beograd, Dinamiti su prestali sa radom. Ubrzo je Dado u Korni grupu doveo i Josipa Bočeka. U Korni grupi je počeo da komponuje i tako su nastale njegove prve pesme „Remember“, „Žena je luka, a čovjek brod“ i „Prvo svjetlo u kući broj 4“ koju je napisao zajedno sa Kornelijem Kovačem. Iako su te pesme bile u maniru progresivne muzike koju je Kovač u to vreme zastupao, nijedna se nije našla na pločama Korni grupe.

Tajm
Septembra 1971. godine Topić je napustio Korni grupu i u Zagrebu je uz pomoć menadžera Vladimira Mihaljeka osnovao Tajm. Grupa je službeno nastala u novembru, a u postavi su bili: Dado Topić (vokal), Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta). Debi ploča „Time“ za koji je većinu pesama Dado napisao još dok je bio u Korni grupi, objavljen je polovinom 1972. godine. Prvi tiraž štampan je u pet stotina primeraka, jer se u to vreme nije verovalo da domaći album ima komercijalni potencijal. Kako je prodaja krenula iznenađujuće dobro, ploča je godinama kasnije redovno naknadno izdavana.

Originalna postava je nastupila na nekoliko uverljivih koncerata, a onda je počelo osipanje muzičara što je postala karakteristika grupe tokom čitave njene karijere. Prvo su otišli Živković i Mario Mavrin pa su bas na smenu svirali Dado, Nenad Zubak i Čarli Novak. Zatim se iz redonig angažmana povukao Ratko Divjak koga je zamijenio Pečo Petej, a uskakao je i Piko Stančić. Do prestanka rada originalne postave došlo je u januaru 1973. godine.

Dado je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj gde je sa Vedranom Božićem svirao po klubovima, a Asanović je otišao na turneju u SSSR kao član Novih fosila. Po povratku u zemlju, Dado je nastupao sa Jugoslavenskom pop selekcijom koju je osnovao Pop Asanović. Grupe Time i Pop selekcija učestvovale su na Svetskom festivalu omladine u Berlinu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj gde su dobili nagradu za Asanovićevu kompoziciju „Berlin“. Svirali su u Austriji kao predgrupa na turneji engleskog sastava Ist of iden, kao i na BOOM 73 festivalu i njihova pjesma „Reci mi ciganko što u mome dlanu piše“ objavljena je na ploči „BOOM Pop Fest 73“ (Jugoton 1973.).

Početkom 1974. godine Dado je učestvovao na snimanju albuma „Majko zemljo“ Tihomira Asanovića na kome je pevao i bio je autor muzike i tekstova. Članovi Pop selekcije osnovali su kasnije sastav Septembar sa kojima je Topić povremeno nastupao. U dva navrata, tokom 1974. godine, Dado je bio u zatvoru zbog izbegavanja vojne obaveze. Tokom boravka u kazneno-popravnoj ustanovi, Topić je napisao pesme za album „Time II“ koji je snimio sa Asanovićem, Divjakom i Dragim Jelićem iz JU grupe koji je u to vreme u Ljubljani boravio u JNA.

Završivši snimanje, novembra 1974. godine, Topić je otišao na odsluženje vojnog roka u Celje. Po izlasku iz vojske, oktobra 1975. godine kratko je promovisao drugi album, a zatim se preselio u London gde je kao basista svirao sa grupom Fondejšns. Sa njim u grupi bio je i Pečo Petej i oni su odsvirali četrdeset tri koncerta po Engleskoj. U januaru 1976. godine Fondejšens su svirali seriju koncerata po Jugoslaviji. Posle te turneje Topić i Petej su u Jugoslaviji obnovili Tajm. Ubrzo im se pridružio engleski klavijaturista Kris Nikols.

Tajm je nastupio na BOOM 76 festivalu i koncertna verzija pesme „Da li znaš da te volim“ je zabeležena na ploči „BOOM 76“ (PGP RTB 1976.). Ploča „Život u čizmama sa visokom petom“, Topić je snimio u Minhenu. Ovom pločom Topić je ponudio koncepcijski album koji za temu ima život rock zvijezde. Sledeće dve godine Topić je svirao oproštajne turneje grupe Tajm. Tako je snimak njihovog nastupa održanog 6. novembra 1976. godine u novosadskom Studiju M zabeležen na duploj ploči „Randevu s glazbom“ (Jugoton 1977.).

Krajem 1977. godine propala je kombinacija sa super grupom K2 u kojoj je trebalo da budu Kornelije Kovač, Dado Topić, Ratko Divjak, Čarli Novak, Sloba Marković i Josip Boček. Kada su se krajem 1977. godine Petej i Vedran zaposlili kao studijski muzičari, grupa Tajm je službeno prestala s radom.

Nakon Tajma
Topić i Nikols su pristupili beogradskoj grupi Ribeli koja je ime promijenila u Mama ko ko. Svirali su na redovnim žurkama u Domu omladine Beograda i pratili Zdravka Čolića na turneji „Putujući zemljotres“. Dado je u duetu sa Borisom Aranđelovićem pevao na singlu grupe Smak „Na Balkanu“ 1979. godine.

Iste godine postigao je hit sa pjesmom Flojd Zorana Simjanovića, napisanom za film Nacionalna klasa reditelja Gorana Markovića. Zatim je na duplom solo albumu „Neosedlani“ donio novi autorski koncept. U jedanaest pjesama, prateći princip filmskog scenarija, obradio je životnu priču zamišljenog junaka Jovana koji je napustio Jugoslaviju u želji za udobnim životom. U vremenskom periodu od deset godina Jovan je postao žigolo, kockar, polako je propadao i sve intenzivnije otkrivao vrijednost svoje zemlje. U posljednjoj pjesmi, „Hej, Jugoslaveni“ iskorišteni su stihovi „Ostajte ovdje“ Alekse Šantića, a tu su i stihovi Egziperija i Jure Kaštelana. Na snimanju su učestvovali Josip Boček, Ratko Divjak, Čarli Novak, Kris Nikols, gitarist Srđan Miodragović i Slađana Milošević. Produkciju su radili Dado Topić i Enco Lesić, a ploča je snimana u beogradskom studiju V od decembra 1978. do juna 1979. godine.

Sljedeći LP „Šaputanje na jastuku“ snimljen je 1980. godine. Radili su ga Topić, Kris Nikols, bubnjar Dragan Gajić i basista Tomislav Suh. Zajedno sa Slađanom Milošević Topić je za Pesmu Evrovizije snimio pop pesmu „Princeza“ koja se pojavila na maksi singlu. Uspjeh te saradnje doveo je do objavljivanja zajedničkog CD-a na kome se nalazi izbor pjesama iz karijere Slađane i Dade. Dado je objavio mini LP „Vodilja“ na kome je pesma „Vodilja“ iz dva dijela komponovana na rodoljubivi tekst. Tokom 1987. godine izveo je numeru za TV seriju “Bolji život”.

Polovinom osamdesetih godina Topić je svoju karijeru vezao za festivale zabavne muzike. Na festivalu MESAM 84. izveo je pesmu Sanje Ilića „Bit ćemo zajedno“ objavljenu na ploči „Parada hitova“ (Jugoton 1984.). Sljedeće godine na istoj manifestaciji pjevao je pesmu Srđana Jula „Ne mogu ubiti ljubav“ i ona je na ploči „MESAM“ (PGP RTB 1985.). Na MESAM-u 1988. godine izveo je pjesmu Kornelija Kovača „Žena od porculana“ i ona je objavljena na ploči „MESAM 88″ (Jugoton 1988.). Na Zagreb festu 1986. godine Mira i Dado Topić izveli su pjesmu “Zagreb by night” koja je takođe objavljena na festivalskoj ploči.

Od 1990ih do danas
Krajem osamdesetih Topić se preselio u Austriju gde je 1993. godine objavio mini CD Call It Love. Posljednjih godina češće nastupa u inostranstvu, a prate ga strani muzičari.

Čest je gost na festivalima, pa je 1997. godine na Festivalu melodije Istre i Kvarnera, na večeri autorske pesme, dobio prvu nagradu kritike i publike za izvođenje pesme „Nisan znal“. Iste godine glumio je i pevao u rok operi „Crna kraljica“, a sledeće je učestvovao na dva koncerta podsjećanja na staru rok operu „Gubec Beg“. Godine 1998. Topić je sa Vedranom Božićem, Ratkom Divjakom i mladim muzičarima ponovo pokrenuo grupu Tajm, ali samo povremeno nastupaju.

Dado Topić je sa Sašom Matićem podelio prvo mesto na budvanskom festivalu 2003. Na Dori 2007. Topić je sa grupom Dragonflaj izabran da predstavlja Hrvatsku na Pesmi Evrovizije 2007. koja se održala u Helsinkiju. Topić i Dragonflaj se nisu plasirali u finale.

Festivali

1970. Zagreb – Jedna žena (kao vokal Korni grupe)
1971. Beogradsko proleće – Pusti da te diram (kao vokal Korni grupe)
1971. Zagreb – Kosovka djevojka (kao vokal Korni grupe)
1975. Hit parada – Kad jednom otkrijem čoveka u sebi
1976. Hit parada – Poželi nešto
1976. Bum festival – Da li znaš da te volim
1984. Jugoslovenski izbor za Pjesmu Evrovizije – Princeza (duet sa Slađanom Milošević)
1984. MESAM – Bit ćemo zajedno
1985. MESAM – Ne mogu ubiti ljubav
1986. Split – Kristina
1988. MESAM – Žena od porcelana
1995. Zadarfest – Mlekarica
2001. Dora, Opatija – Što znači zbogom
2007. Dora, Opatija / Evrosong – Vjerujem u ljubav

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.