Da li vaša deca znaju da se snađu u opasnim situacijama?

Mnoga deca su do polaska u školu svesna da se oko njih događaju mnoge zastrašujuće stvari.

Čuju to na TV-u u vestima ili iz vašeg razgovora, tako da nije zapravo reč o tome da treba da im predstavite opasne situacije, već da im pomognete da se u njima snađu. Nama kao odraslima je često teško da se izborimo sa situacijama koje nam deluju zastrašujuće, ali je baš iz tog razloga potrebno da svoje dete naučite kako da reaguje ako se nađe u situaciji koja mu je nepoznata i koja ga plaši. U redovima koji slede predstavićemo vam nekoliko scenarija koji mogu da se odigraju a u kojima bi bilo poželjno da vaše dete zna da odreaguje.

GLASNO I IZNENADNO LUPANJE PO VRATIMA, NOĆU

Ovakvo nešto bi preplašilo i odrasle a kamoli decu. Vaše dete bi trebalo da zna da nikad ne treba da otključava vrata ako čuje da neko lupa sa druge strane. Dete bi trebalo da pronađe sigurno mesto u kući i da se sakrije, ako je samo u kući i da vas pozove telefonom.

ZVUK RAZBIJANJA PROZORA

Ovo može ukazavati na nekoliko stvari – na pokušaj provalnika da uđe u kuću, na akt vandalizma tinejdžera iz kraja ili na događaj koji je usledio nakon što prozor nije bio zatvoren i vetar ga je naglo zalupio. U svakom slučaju je zastrašujuće. Dete bi trebalo da zna da ne treba da ide da proverava šta se zapavo dogodilo. Najbolja opcija je takođe sakrivanje u sigurnoj prostoriji.

ZVUK ALARMA KOJI UPOZORAVA NA POŽAR

Dete treba da bude upoznato sa zvukom ovog alarma kako bi znalo da ga prepozna kada se oglasi. Ovo je posebno važno ako se požar dogodi u toku noći. Ono što bi trebalo da naučite dete jeste da spas o požara traži izvan kuće, a nikako da se penje na gornji sprat. Ako je požar na donjem nivou kupatilo je njegova najbolja opcija za sakrivanje dok ne dođe pomoć.

IZNENADNI VRISAK NEKOG OD ČLANOVA PORODICE

Razlog za vrisak od strane odrasle osobe može da bude ozbiljna povreda pa čak i srčani udar. Iako se ne možete osloniti na dete da vam pruži adekvatnu medicinsku pomoć, možete ga naučiti koji broj telefona treba da okrene kako bi pozvalo pomoć. Takođe dete treba da zna gde u kući stoje zavoji za slučaj da sami ne možete da dođete do njih.

OSOBA KOJA UPRAVLJA VOZILOM IZNENADA TO VIŠE NIJE U STANJU

Bilo da je razlog iznenadni srčani udar ili nešto drugo, ako dete sedi na suvozačevom sedištu ono bi trebalo da zna koja je papučica za gas a koja za kočnicu. Ručna kočnica je takođe vrlo važna i može u velikoj meri da spasi život detetu, u ovoj nezahvalnoj situaciji.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.