Da li je moguće zaraziti se nakon vakcinacije?

Vakcina protiv virusa korona smanjuje rizik od zaraze, ali i dalje je potrebno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera koje uključuju nošenje maske i održavanje fizičke distance.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu (UCSD), Los Anđelesa (UCLA) i Jugozapadnog medicinskog centra sa Univerziteta Teksas (UTSMC) analizirali su podatke iz zdravstvenih kartona vakcinisanih zdravstvenih radnika kako bi utvrdili koliko njih se nakon vakcinacije zarazilo virusa korona.

UCSD i UCLA otkrili su da se samo sedam od 28.184 osoba zarazilo virusom korona 15 dana nakon završene vakcinacije, odnosno nakon primljene druge doze. Podaci koje su prikupili istraživači s UTSMC-a utvrdili su da su se samo četiri od 8.121 vakcinisanih zdravstvenih radnika zarazila virusom korona.

Na temelju rezultata nakon ispitivanja vakcine, naučnici su već znali da postoji mogućnost da se vakcinisane osobe zaraze virusom korona, ali ovi skupovi podataka pokazali su u kojoj se mjeri to događa.

U obje studije pokazalo se da je dio radnika bilo pozitivno na Kovid-19 prije nego što su primili drugu dozu vakcine. Istraživači s UCSD-UCLA navode da su ovi rezultati ohrabrujući i da pokazuju efikasnost vakcine i izvan kliničkih ispitivanja.

Dr. Frančeska J. Toriani, specijalisa za zarazne bolesti na UCSD-u koja je vodila kalifornijsku studiju, napominje da, iako su ove vijesti ohrabrujuće, ljudi još uvijek trebaju biti oprezni. Poziva građane da i nakon vakcinacije nose maske kako bi se zaštitili od virusa, prenosi „PopSci“.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.