Cvjetići idealan proljećni dekor

Svaki ukrasni grm orezuje se nakon cvjetanja, te forziciju treba orezati već krajem aprila za trećinu grane. Nakon tog orezivanja biljka na novim, mladim granama formira pupove za narednu sezonu

Proljeće je stiglo, priroda se polako budi, a svježe cvijeće iz vrtova nezaobilazno je u našim domovima – jedan takav cvijet je i žuta vrba, odnosno zanosna forzicija.

Nezahtjevna je ovo biljka koja zbog svoje otpornosti raste i zimi, a ne može je iznenaditi ni pokoji proljećni mraz. Voli sunčevu svjetlost, stanar je brojnih vrtova i otvorenih površina, ali može uspijevati i u saksijama. Važno je samo osigurati joj mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti i dobro dreniranu posudu.

U vazama će se dobro slagati s ostalim proljetnicama kao što su zumbuli, narcisi i vrba iva, poznatija kao cicamaca – svojom predivnom zlatnožutom bojom unosi vedrinu u svaki enterijer. Zbog sobne temperature grana forzicije će se brže rascvjetati nego na žbunu koji je zasađen u dvorištu. Taj cvijet će ostati u vazi skoro mjesec dana, a za to vrijeme grančica će pustiti korijen, pa je možete, nakon što je ukrašavala dom, posaditi.

Sadnja forzicije
Forzicija se najčešće sadi pojedinačno, a orezivanjem donjih grana može se formirati i kao nisko drvo. U većim vrtovima sadi se u grupi kao pozadina nižim biljkama. Izuzetno atraktivno izgleda živa ograda od ovog grma. Jeste da će cvjetati samo u proljeće, ali njen list će ostati kao zaštita sve do decembra. Ako ćete od forzicije formirati živu ogradu, biljke sadite na rastojanju od jednog metra.

Razmnožavanje
Biljka se lako razmnožava. Najlakši način je razmnožavanje reznicama koje se uzimaju sa biljke nakon njenog cvjetanja. Odsijecite oštrim makazama grančicu visine 10-15 cm, uklonite joj lišće i stavite u zemlju. Zalivajte redovno i grančica će se brzo ožiliti. Drugi način razmnožavanja je položenicama, ali je prvi način daleko jednostavniji. U jesen razmnožite biljku diobom korijena. Izvadite komplet biljku iz zemlje i podijelite njen korijen, te dobijene dijelove opet zasadite.

Orezivanje
Svaki ukrasni grm orezuje se nakon cvjetanja, te forziciju treba orezati već krajem aprila za trećinu grane. Nakon tog orezivanja biljka na novim, mladim granama formira pupove za narednu sezonu. Ako je ponovo orežete u jesen, orezaćete i te pupove, pa samim tim forzicija neće cvjetati obilno kako bi inače cvjetala da niste obavili jesenje orezivanje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.