CIMICIFUGA – LJEKOVITA BILJKA

Jedna od mogućih terapijskih opcija za ublažavanje tegoba menopauze, nakon savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom, može biti i primjena biljnih lijekova

Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene koje označava završetak njezina reprodukcijskog ciklusa, a posljedica je smanjene proizvodnje estrogena, progesterona i testosterona u jajnicima. Nastupa gubitkom mjesečnog krvarenja, obično u dobi između 45. i 55. godine života.

Promjene u lučenju spolnih hormona u perimenopauzi dovode do poremećaja menstruacijskog ciklusa i pojave prvih tegoba, čiji se intenzitet pojačava ulaskom u menopauzu. Valovi vrućine, noćno znojenje, nesanica, napetost i razdražljivost, kronični umor, gubitak libida i urogenitalne tegobe najučestaliji su simptomi, međutim, mogu nastati i ozbiljniji psihički poremećaji poput anksioznosti i depresije.

Učestalost i intenzitet navedenih simptoma vrlo su raznoliki. Tegobe su prisutne u prosjeku oko pet godina, iako to razdoblje može potrajati i dulje od deset godina. Procjenjuje se da četiri od pet žena u menopauzi ima fizičke ili psihičke probleme koji im narušavaju kvalitetu života i ometaju ih u obavljanju svakodnevnih poslovnih i privatnih obveza. Žene se najčešće žale na valove vrućine (valunge) i noćno znojenje. Iznenadni naleti vrućine, koja se širi cijelim tijelom, često su praćeni crvenilom i znojenjem. Tijekom noći pojavljuju se i epizode obilnog znojenja, samostalno ili neposredno nakon vala vrućine.

Moguće terapijske opcije za ublažavanje tegoba menopauze su hormonsko nadomjesno liječenje prema uputi ginekologa ili primjena biljnih lijekova nakon savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.