Brisel će uključiti Balkan u paket za zdravstvo

BRISEL – U paket zdravstvenih mjera, s ciljem jačanja zdravstvenih kapaciteta zemalja članica EU zbog epidemije virusa korona, koji je u srijedu usvojila Evropska komisija, biće uključene i zemlje zapadnog Balkana, potvrđeno je „Nezavisnim“ u Briselu.

Time se nastavlja koordinisano upravljanje mjerama i uključivanje zapadnog Balkana u evropske planove, nakon što je isto urađeno uključivanjem regiona u evropski sistem javnih nabavki za medicinsku opremu.

Kako je „Nezavisnim“ rekla Ana Pisonero Hernandez, portparol za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji, kad god to bude bilo potrebno, Evropska komisija će pridružiti zapadni Balkan i zemlje susjedstva akcijama koje su navedene u ovom paketu.

„U saopštenju koje smo izdali jasno smo rekli da nam je iskustvo pokazalo da su koordinisane akcije sa susjedima na nivou EU od vitalne važnosti i da će sprečavanje i upravljanje svakom narednom epidemijom zahtijevati kontinuiranu saradnju i podršku našem neposrednom susjedstvu“, izjavila je Pisonero Hernandezova za „Nezavisne“.

Na stranici Evropske komisije pojašnjeno je da se ovaj paket mjera odnosi na sve potrebne akcije za bolju spremnost u suzbijanju pandemije, poput testiranja i praćenja kontakata, jačanja nadzora nad javnim zdravstvenim sistemom i bolje opremljenosti ličnom zaštitnom opremom, medicinskom opremom i uređajima.

„U akcije su uključene i mjere na menadžmentu kapaciteta u slučaju naglog porasta broja oboljelih, nefarmaceutske kontramjere, podrška manjinama i ranjivim kategorijama stanovništva i aktivnosti na suzbijanju izazova usljed sezonskog gripa“, naglasili su oni.

U Delegaciji EU kažu za „Nezavisne“ da je iz EU u BiH do sada za hitne medicinske potrebe u vezi sa virusom korona isporučena medicinska oprema u vrijednosti od oko sedam miliona evra, te su naglasili da je pomoć otišla u tridesetak gradova u svim dijelovima BiH. Kako ističu, s nabavkom opreme će se nastaviti i u narednom periodu, u skladu s potrebama na terenu.

Naglasili su da je do sada isporučeno milion zaštitnih maski, 61 respirator, 7.500 testova, 20 ultrazvučnih aparata, osam rendgenskih aparata, devet aparata za anesteziju te dvije hiljade pulsnih oksimetara.

Kada je riječ o RS, ističu da je pomoć isporučena u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Doboj, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Zvornik, Foču, Nevesinje i Trebinje.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je važno da zemlje članice nastave koordinaciju mjera koje se sprovode te da je to od vitalne važnosti da epidemiološka situacija ostane na niskom nivou u cijeloj EU.

„Zdravstvene mjere koje su preduzele zemlje pomogle su da se smanje brojevi novih infekcija na nivo koji je podnošljiv za zdravstveni sistem. A to je omogućilo da se započne sa progresivnim dizanjem mjera i restrikcija koje su uvedene. Sve mjere su u skladu sa Evropskom mapom podizanja mjera u vezi sa virusom korona“, naveli su oni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Kad žena odluči otići, ništa je neće natjerati da se predomisli

Pročitaj →

I ona želi ljubav kao i sve žene – 5 stvari koje bi svaka prevarena žena trebala znati o ljubavnicama

Pročitaj →

Imate problema sa plućima? Ovaj lek pomaže

Pročitaj →

U znaku toplih zimskih kaputa

Pročitaj →

Pravila o vaspitanju koja treba da ukrademo od Japanaca

Pročitaj →

Kako da imate dugu i negovanu kosu

Pročitaj →

Savršen autfit uz senzulane preppy mini suknje

Pročitaj →

Macina trava za lecenje steriliteta

Pročitaj →

Boje koje se savršeno slažu sa crvenom bojom u enterijeru

Pročitaj →

Krem juha od brokule u 30 minuta

Pročitaj →

Jaja sa šparogama

Pročitaj →

Jednokratne ili platnene pelene

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.