Biljke koje čiste organizam

Većinu tih biljaka smatramo “korovom”

Samo ako živite u skladu s prirodom, možete doći do pravog zdravlja. Samonikle biljke u vašem dvorištu prava su riznica vitamina i minerala neophodnih za ljudsko tijelo. Većinu tih biljaka smatramo “korovom”, ali ako ih pripremite na odgovarajući način, dobit ćete besplatnu i ukusnu hranu koja je u stanju da potpuno oporavi vaše tijelo.

Kožne bolesti
Prava zvijezda među samoniklim biljkama je tušt. Tušt je prava riznica omega-3 masnih kiselina toliko bitnih za naše zdravlje. Tušt je minijaturna biljka, sa sočnim mesnatim listovima i crvenkastim stabljikama. Raste kao samonikla biljka u dvorištima, uz rijeke, potoke, kanale i rubove šume. Odličan je izvor antioksidanata, vitamina C, A, B i E te omega-3 masnih kiselina.

Osim obilja omega-3 masnih kiselina, tušt sadrži šest puta više vitamina E od špinata, sedam puta više beta-karotena nego mrkva, 25 mg vitamina C po šoljici magnezija, kalcija, željeza, vitamina B2, kalija, fosfora i mangana. Tušt je vrlo koristan ukoliko imate mokraćne ili probavne probleme. Ima antigljivično i antimikrobno djelovanje. Koristan je i kod kožnih bolesti.

Vjerovatno ste već upoznati s zdravljem koje nudi maslačak. Lišće maslačka možete koristiti u salatama, supama i sokovima. Možete ga pripremiti na isti način kao špinat. Lišće i cvijet maslačka možete osušiti i praviti od njih čaj. Korijen možete osušiti i ispeći, te ga koristiti kao zamjenu za kafu, a od cvijeća napraviti vino ili med.

Ljekovita svojstva
Maslačak ima antioksidativna svojstva i sadrži spojeve taraxacin i taracerin, zajedno s inulinom i levulinom, zahvaljujući kojim ima izvanredna ljekovita svojstva. Djeluje kao prirodan laksativ i diuretik, pomaže kod nadutosti i edema, normalizira nivo šećera i holesterola u krvi, poboljšava apetit i stimulira rad želuda, čisti i regenerira jetru, pomaže kod opekotina i uboda. Maslačak, također, posjeduje antivirusna svojstva i može biti koristan u borbi protiv herpesa i AIDS.

Kopriva puna željeza
Zadnja na listi, ali ne i manje važna, je kopriva – urtica dioica. Ispod njenih listova kriju se žalci – dlačice koje sadrže mješavinu spojeva uključujući histamin, serotonin i acetilkolin. Ako ih dotaknete, dlačice izliju ovaj sok na kožu što izaziva žarenje. Upravo zbog toga većina nas prije konzumiranja kuha koprivu.

Međutim, kopriva se može koristiti i sirova – odstraniti hemijske tvari koji izazivaju žarenje možete i potapanjem u hladnoj vodi. Kopriva ima visok udio željeza, kalija, mangana, kalcij i vitamina A, C, D i K. Jedna šoljica koprive vas opskrbljuje s nevjerovatnih 1.790 IU vitamina A, što je čak 300 posto preporučenog dnevnog unosa. Prije svake upotrebe nekih od ovih biljaka, posavjetujte se s ljekarom.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.