Biljka virak kao narodni lek

Virak je poznat i pod nazivima vrkuta, rosanica, biserak, gospin plašt, trava od ušljeme i plašt device Marije. Raste, pre svega, u rubnim oblastima šuma i pored puta, na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima. Listovi su joj polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva, stabljika srednje visine a cvetovi žutozeleni i neugledni. Cveta od aprila do juna, a ponekad i kasnije. U nekim krajevima se venčić od virka stavlja na glavu prilikom pričešća da bi se posle njega ukrasila glava Spasitelja na oltaru. Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a ujutro se na njima, u sredini, pokazuje kap rose koja se sija kao biser. Na visinama iznad 1000 metara nalazimo srebrni virak koji uspeva kako na krečnom zemljištu, tako i na sedimentnim stenama. Biljka se skuplja cela u vreme cvetanja, a kasnije – samo njeni listovi. Sve se suši na tavanu. Sama imena ove biljke kazuju da je ona na ceni pre svega kod žena. Od pojave hrišćanstva ona je posvećena devici Mariji.

Pored toga što virak povoljno deluje kod poremećaja menstruacije, belog pranja, genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama, zajedno s hajdučicom može da reguliše neredovni menstrualni ciklus početkom puberteta. U slučajevima kada se kod mladih devojaka mesečno krvarenje ne uspostavi regularno uprkos lečenju pod nadzorom lekara, upotrebljava se virak pomešan u jednakim delovima sa hajdučkom travom. Ova lekovita biljka deluje tako što skuplja krvne sudove i brzo leči, a koristi se i kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, zatim kod groznice zbog zapaljene rane, kod zagnojene rane, pa i nelečenih i zapostavljenih čireva. Čaj od virka se preporučuje kao najbolje sredstvo za prestanak krvarenja posle vađenja zuba. U roku od jednogdana rana će zarasti ako se više puta ispira ovim čajem. On takođe otklanja slabost mišića i udova i pomaže kod malokrvnosti.

Kod povreda od porođaja, opuštenosti trbušnih mišića u žena ili kod sklonosti ka spontanom pobačaju, za učvršćivanje ploda i za jačanje materičnih ligamenata (veza) virak je od velike pomoći. Od trećeg meseca trudnoće žene sklone navedenim tegobama trebalo bi da piju čaj od virka. On je lek za gotovo sve ženske bolesti i zajedno sa rusomačom pomaže čak i kod ispadanja materice i preponske kile. U poslednjem navedenom slučaju dnevno treba piti četiri šolje čaja od virka, koji se po mogućstvu priprema od sveže ubranih biljaka. Uz to se pogođena mesta masiraju tinkturom od rusomače. Kada je reč o ispadanju materice, treba početi sa utrljavanjem tinkture u kožu počev od rodnice (vagine) pa naviše. Ovde se primenjuju i dodatne sedeće kupke od hajdučke trave (100 g za jednu kupku; ista količina je dovoljna za ukupno tri kupke nedeljno, jer se voda, ponovo zagrejana, može upotrebiti još dvaput).

Naši preci su ovu biljku upotrebljavali za rane, spolja i iznutra, zatim kod epilepsije i protiv kile (bruha). Evo jednog citata iz veoma stare knjige o lekovitim biljkama:

Ako je čovek okilavio, bio mlad ili star, neka dve pune šake virka kuva u jednoj merici vode onoliko dugo koliko se kuva jaje da bude tvrdo, i neka to pije.

U današnjoj narodnoj medicini ova biljka opet zauzima svoje zasluženo i priznato mesto. Naročito švajcarski paroh Kincle je hvali i ističe:

Dve trećine svih operacija na ženskim organima bile bi suvišne kada bi se ova lekovita biljka blagovremeno i duže vreme koristila; ona leči ginekološke bolesti, groznicu, gangrenu, zagnojene rane, čireve i bruh. Svaka babinjara bi trebalo 8 do 10 dana da pije mnogo čaja od ove biljke. Neka deca bi i danas imala majke a poneki ucveljeni udovac svoju ženu, samo da su poznavali ovaj dar Božji. Izgnječen i stavljen spolja, virak leči rane, uboje i posekotine. Deca koja uprkos dobroj hrani imaju slabe mišiće, ojačaće ako redovno piju ovaj čaj.

Virak, koji raste u višim predelima (srebrni virak), u narodu se naziva i srebrnim plaštom jer donja strana lista ima srebrni odsjaj. Posebno je preporučljivo da se koristi kod gojaznosti. Dve do tri šolje čaja dnevno imaju veoma povoljno dejstvo. Čaj je dobar i protiv nesanice. I oboleli od šećerne bolesti trebalo bi da ga često piju. Slabunjava deca naočigled jačaju ako se u vodu u kojoj se kupaju doda pupoljaka od virka ili, još bolje, od srebrnog virka. Za jedno kupanje uzme se oko 200 g virka.

Zajedno sa rusomačom virak se uzima kod atrofije mišića i neizlečivih oboljenja muskulature. Ova dragocena lekovita biljka koristi se i kod multiple skleroze.

Iz Gradišta (Burgenland) su me obavestili da je čaj od virka, upotrebljen spolja za prebrisavanje predela srca i iznutra kao čaj, za kratko vreme značajno poboljšao stanje u jednom slučaju oštećenja srčanog mišića.

Naš Stvoritelj je, tako, u SVOJOJ milosti učinio da za sve bolesti raste neka biljčica i za ovo MU se ne možemo dovoljno zahvaliti!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

Pravila koja kroje proljećni stil

Pročitaj →

Guščja trava protiv dijareje

Pročitaj →

ENTERIJER KUĆE NA OBALI

Pročitaj →

JAJE U AVOKADU ZA POČETAK DANA

Pročitaj →

ZAPEČENI ODREZAK S KROMPIROM I RUŽMARINOM

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. APRIL 2021

Pročitaj →

ŽENE ROĐENE 1979. GODINE, NAJSREĆNIJE: Jednostavno je…

Pročitaj →

Kad bih mogla ponovno proživeti život

Pročitaj →

10 znakova koji upozoravaju da je vreme za posetu kardiologu

Pročitaj →

Šta učiniti pre nego što se dete razbesni

Pročitaj →

Zašto je crveni karmin postao simbol glamura i senzualnosti

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.