Biljka i trava koje zaista liječe

Ranjenik (Agrimonia eupatoria) biljka i trava u narodnoj medicini je poznat lijek još od davnina. Ljekovitost ranjenika prepoznali su još antički narodi, pa je stručno ime i dobio po grčkoj kraljici Antilis, koja je napravila ljekovitu mast za rane, pa iz toga i sam naziv ranjenik.

Druga narodna imena su joj: petrovac, ranjenica, alpski ranjenik, mačja djetelina, belodin, divlja djetelina, djetelina kamenjarka i zečja djetelina.

Poznato je da ranjenik trava pripada porodici leptirnjača (Fabaceae), iz roda je mahunarki. Radi se o dvogodišnjoj zeljastoj biljci, puzeća ili uspravna, koja može da naraste do 40 cm u visinu. Prekrivena je blagim svilenkastim, sjajnim i sitnim dlačicama. Donji listovi su na dugim peteljkama, neparno perasto podjeljeni, a ostali listovi su sjedeći i perasto razdjeljeni.

Cvjetovi biljke ranjenika su leptirasti i žute, narandžasto-crvene boje, a plod ranjenika je mahuna koja sadrži do osam bijelih sjemenki.

Ranjenik kao lijek
Ljekovitost ranjenika čaja i trave je najveća u njegovim cvjetovima, koji se trebaju skupljati i sabirati za vrijeme cvjetanja. Odmah po branju cvjetove treba sasušiti na odgovarajućem prozračnom, hladnijem i tamnom mjestu. Međutim pored cvjetova, veoma su ljekoviti i svježi listovi ranjenika koji se mogu koristiti kao hladne obloge, a kasnije u tekstu možete pročitati kako ljekovito bilje ranjenika služi kod obloga.

Ranjenik kao lijek odlično djeluje antibakterijski, zatim kao antidiaorik, asringent, a fantastičan je dermetik, hemolitik, detoksikant, a ne smijemo zaboraviti i njegova laksativna svojstva. S obzirom da koristi jedinstvene materije kao što su treslovine, flavonidi, tanini, saponini i blagotvorne sluzi, ponajviše se koristi u liječenju rana, kod promjena na koži (dermatoze, akne, različiti ekcemi) i to u obliku kupke. Odlično dejstvo ranjenika ogleda se u činjenici da normalizuje masnu pa i suhu i teško nadraženu kožu, što ga dovodi u vrh ljekovitog bilja.

Ne smijemo izostaviti da je trava ranjenik posebno dobra pri liječenju posjekotina, starih zagnojenih rana, hematoma, ali i kao prva pomoć kod krvarenja. Ljekovito dejstvo čaja od ranjenika su i za bolesti bubrega, kod jakog kašlja, upale grla i drugo.

Ranjenik biljka slike
Kao što je ranije navedeno cvjetovi biljke ranjenika su leptirasti i žute, narandžasto-crvene boje, a plod ranjenika je mahuna koja sadrži do osam bijelih sjemenki.

Čaj od ranjenika (priprema)
Dvije čajne kašičice ranjenika prelijemo sa 2 dcl vode. Pustimo da odstoji 10 minuta, a zatim procijedimo i pijemo nezaslađeno.

Ranjenik čaj za spoljnu upotrebu, možemo koristiti za ispiranje rana, krasta, kod raznih uboda i ujeda, kada se od čaja prave hladne obloge. Obavezno svaki put prokuhajte krpe koje ste namjenili za obloge.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.