BiH nije isključena iz javne nabavke lijekova EU

SARAJEVO – BiH je uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova kao i neke druge države, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
BiH nije sklonjena iz javne nabavke lijekov

SARAJEVO – BiH je uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova kao i neke druge države, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pristupilo prikupljanju potreba za nabavku lijekova Remdesivir, Hydroxy chlorquine, Kaletra i Interferon beta na osnovu dopisa Evropske komisije Savjeta ministara BiH u kojem Savjet ministara obavještavaju o njihovoj odluci da, u skadu sa mehanizmima JPA. pokrenu proceduru javne nabavke za navedene lijekove.

Ministarstvo je odmah prikupilo presjek potreba koje je proslijedilo na daljnje postupanje.

„Želimo istaći da je ovo bila aktivnost kojom se pokazao značaj brzog koordinisanja u kriznim situacijama između entiteta i koristimo priliku da zahvalimo resornim ministarstvima zdravstva na dobroj saradnji“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ukupna vrijednost nabavke će se znati kada bude završena procedura javnih nabavki koja je u nadležnosti EC i kada resorna ministarstva definišu konačne potrebe shodno cijenama. Finansijska sredstva za nabavku lijekova su u nadležnosti entiteta i resornih ministarstava.

Lijekovi će se pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane i ne nabavljaju se za tržište nego za zdravstvene ustanove.

„Slijedom informacija da BiH nije uključena u proceduru javne nabavke EU za lijekove obavještavamo vas da je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a na temelju iskazanih potreba nadležnih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, dostavilo dva puta tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu, u cilju uključivanja u proceduru javne nabavke EU za lijekove“, navedeno je u saoštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo inostranih poslova BiH se u petak 12. juna elektronskom porukom poslanom nakon radnog vremena (17.15) obratilo usaglašene liste potreba radi pokretanja procedure javne nabavke EU za lijekove

Dana 15. juna je upućen dopis resornim ministarstvima sa zahtjevom da iskažu potrebe u najkraćem roku. Dan poslije su stigli odgovori iz entitetskih ministarstava. Istog dana kompletirana lista je proslijeđena prema ministarstvu inozemnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, je u skladu zakonom definisanim nadležnostima, bilo u obavezi zatražiti konačnu potvrdu potreba od nadležnih ministarstava zdravlja i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

„Imajući u vidu naprijed navedeno, dakle da je Ministarstvo civilnih poslova BiH prethodno u dva navrata dostavljalo Ministarstvu inostranih poslova BiH tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu nakon treće kompletirane liste obaviješteni smo iz MIP-a BiH da se Bosna i Hercegovina može se uključiti u rezervnu nabavku kao i sve druge države koje do navedenog datuma nisu dostavile finalnu potvrdu potreba. Ministarstvo civilnih poslova BiH je posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH, zatražilo od Direkcije za zdravlje Evropske Komisije, da Bosna i Hercegovina bude uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova, obzirom da će i te količine lijekova biti planirane procedurom javne nabavke EU. Dakle, BiH nije isključena iz procedure javnih nabavki lijekova. BiH je uključena u okviru rezervnih količina lijekova“, saošteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NE ZNAJU ZA NE I NE MOŽE: Pet horoskopskih znakova koji znaju šta žele i uvek ISTERAJU PO SVOM

Pročitaj →

ONE SU NAJUSPEŠNIJE: Žene rođene u ovom horoskopskom znaku su iskrene i dobre i PRIRODNE SU VOĐE

Pročitaj →

Seks o kom maštaju znakovi Zodijaka: OVO PALI VAŠ ZNAK

Pročitaj →

ZAŠTO VAS NE VOLE? Tri NAJGORE osobine svakog horoskopskog znaka

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Radila kao hotline devojka

Pročitaj →

Ozbiljne žene na Internetu

Pročitaj →

Naučnici pronašli univerzalni antibiotik

Pročitaj →

Trendi suknja od džinsa

Pročitaj →

kritike vama bliskog deteta

Pročitaj →

izbeljivanje zuba i Zubna pasta

Pročitaj →

Jesenja odeća – stvari koje bi trebalo da znate

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.