BiH nije isključena iz javne nabavke lijekova EU

SARAJEVO – BiH je uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova kao i neke druge države, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
BiH nije sklonjena iz javne nabavke lijekov

SARAJEVO – BiH je uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova kao i neke druge države, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pristupilo prikupljanju potreba za nabavku lijekova Remdesivir, Hydroxy chlorquine, Kaletra i Interferon beta na osnovu dopisa Evropske komisije Savjeta ministara BiH u kojem Savjet ministara obavještavaju o njihovoj odluci da, u skadu sa mehanizmima JPA. pokrenu proceduru javne nabavke za navedene lijekove.

Ministarstvo je odmah prikupilo presjek potreba koje je proslijedilo na daljnje postupanje.

„Želimo istaći da je ovo bila aktivnost kojom se pokazao značaj brzog koordinisanja u kriznim situacijama između entiteta i koristimo priliku da zahvalimo resornim ministarstvima zdravstva na dobroj saradnji“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ukupna vrijednost nabavke će se znati kada bude završena procedura javnih nabavki koja je u nadležnosti EC i kada resorna ministarstva definišu konačne potrebe shodno cijenama. Finansijska sredstva za nabavku lijekova su u nadležnosti entiteta i resornih ministarstava.

Lijekovi će se pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane i ne nabavljaju se za tržište nego za zdravstvene ustanove.

„Slijedom informacija da BiH nije uključena u proceduru javne nabavke EU za lijekove obavještavamo vas da je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a na temelju iskazanih potreba nadležnih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, dostavilo dva puta tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu, u cilju uključivanja u proceduru javne nabavke EU za lijekove“, navedeno je u saoštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo inostranih poslova BiH se u petak 12. juna elektronskom porukom poslanom nakon radnog vremena (17.15) obratilo usaglašene liste potreba radi pokretanja procedure javne nabavke EU za lijekove

Dana 15. juna je upućen dopis resornim ministarstvima sa zahtjevom da iskažu potrebe u najkraćem roku. Dan poslije su stigli odgovori iz entitetskih ministarstava. Istog dana kompletirana lista je proslijeđena prema ministarstvu inozemnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, je u skladu zakonom definisanim nadležnostima, bilo u obavezi zatražiti konačnu potvrdu potreba od nadležnih ministarstava zdravlja i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

„Imajući u vidu naprijed navedeno, dakle da je Ministarstvo civilnih poslova BiH prethodno u dva navrata dostavljalo Ministarstvu inostranih poslova BiH tabelarni pregled potreba za Bosnu i Hercegovinu nakon treće kompletirane liste obaviješteni smo iz MIP-a BiH da se Bosna i Hercegovina može se uključiti u rezervnu nabavku kao i sve druge države koje do navedenog datuma nisu dostavile finalnu potvrdu potreba. Ministarstvo civilnih poslova BiH je posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH, zatražilo od Direkcije za zdravlje Evropske Komisije, da Bosna i Hercegovina bude uključena u procedure javne nabavke EU u okviru rezervnih količina lijekova, obzirom da će i te količine lijekova biti planirane procedurom javne nabavke EU. Dakle, BiH nije isključena iz procedure javnih nabavki lijekova. BiH je uključena u okviru rezervnih količina lijekova“, saošteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. JANUAR 2021

Pročitaj →

Žena u zagrljaju voljenog muškarca

Pročitaj →

U ovim godinama žene su najsrećnije

Pročitaj →

Ne ignorišite simptome povišenog holesterola

Pročitaj →

Ovaj Zarin kaput je neodoljiv, evo kako ga nositi s tenisicama

Pročitaj →

Saznajte da li ste mudar ili običan roditelj

Pročitaj →

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Pročitaj →

U ovu ZARA suknju vrijedi investirati, totalni je hit!

Pročitaj →

Spas za probleme sa probavom – Eterična ulja

Pročitaj →

Janjuš o odnosu Maje i Čorbe

Pročitaj →

Miljana Kulić priznala koliko se kaje

Pročitaj →

Vikendica od čelika i stakla na obronicma Avale

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.