Beton, adut modernog enterijera

Beton je uvijek bio popularan izbor, ali prijašnje površine betona u interijerima su bile u ulozi podloge i uvijek su se prekrivale završnim slojem neke obloge – boje, keramike, drveta… a danas je on ogoljen.

I posve ravnopravan s drugim materijalima. Rustičan i hladan materijal u posljednje vrijeme sve je prisutniji u enterijerima. Bilo da je u pitanju prostor uređen u industrijskom stilu, minimalistički ili krajnje luksuzan, beton je postao nezaobilazan.

Prvo je zaživio u većim prostorima: muzejima, holovima luksuznih hotela, industrijski stilizovanim kafeima, diskotekama, da bi se na mala vrata ušunjao i u naše domove. Prešao je put od sirovog do sofisticiranog, dajući novu dimenziju percepciji dizajna enterijera.

Beton na zidovima, podovima, tavanicama, u dnevnim sobama, predsobljima, kuhinjama, kupatilima… Beton kao dekoracija ili dostojna zamjena tradicionalnim materijalima – ovaj materijal našao je primjenu na očekivanim, ali i potpuno neočekivanim mjestima u enterijeru.

Arhitekti i dizajneri ga vole, a mnogima od njih je upravo beton omiljeni materijal i uzorak, prije svega jer im pruža izazov u osmišljavanju interijera.

DIZAJNERI GA VOLE
Dizajnerima je beton zanimljiv i zbog kontrasta koji nosi u sebi – istovremeno ima određenu dramatiku i hladnoću, grubost i mekoću, kompaktnost i prilagodljivost te čini savršenu podlogu za ostatak uređenja neke prostorije. Ta određena doza intrigantnosti koju krije beton učinila je da se on u modernim, a ne samo industrijskim i minimalističkim dizajniranim interijerima, nalazi na neočekivanim mjestima, na primjer – prednjim stranama ormara, komoda i polica, radnim pločama, keramičkim pločicama, lijevanim podovima, laminatima, tapetama pa čak i tekstilu. Posteljina, prekrivači i ukrasni jastuci s uzorkom betona i te kako su zanimljivi. Čak je i bojama za zid posebnom, ali ne zahtjevnom tehnikom baratanja četkom moguće napraviti efekat betona.

DOBRO „KOMUNICIRA“ S DRUGIM MATERIJALIMA
Beton načelno, ako dominira, unosi hladan, industrijski štih u interijer, ali ako je doziran te kombinovan s materijalima poput drveta i pamuka ili zemljanim i pastelnim nijansama, dobije se znatno topliji utisak. Takođe, beton vrlo dobro „komunicira“ sa šarenim uzorcima poput lišća, cvijeća i geometrijskih oblika. Zavisno od uzorka i drugih boja i materijala u prostoru, usmjerujete uređenje u željenom pravcu.

Dodaci poput rasvjete, kombinacije gustih i svijetlih, prozračnih zavjesa te malih komada namještaja zanimljivog dizajna te na kraju i kamina učiniće interijer u kojem vlada beton znatno prefinjenijim.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 27. JANUAR 2021

Pročitaj →

Kad žena odluči otići, ništa je neće natjerati da se predomisli

Pročitaj →

I ona želi ljubav kao i sve žene – 5 stvari koje bi svaka prevarena žena trebala znati o ljubavnicama

Pročitaj →

Imate problema sa plućima? Ovaj lek pomaže

Pročitaj →

U znaku toplih zimskih kaputa

Pročitaj →

Pravila o vaspitanju koja treba da ukrademo od Japanaca

Pročitaj →

Kako da imate dugu i negovanu kosu

Pročitaj →

Savršen autfit uz senzulane preppy mini suknje

Pročitaj →

Macina trava za lecenje steriliteta

Pročitaj →

Boje koje se savršeno slažu sa crvenom bojom u enterijeru

Pročitaj →

Krem juha od brokule u 30 minuta

Pročitaj →

Jaja sa šparogama

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.