Bebe razumeju neke reči

Kada roditelji razgovaraju sa svojim bebama, nekad im se učini da ih bebe zapravo razumeju, iako su mlađe od 6 meseci. Nova studija to i potvrđuje.
Iako deca odeđenog uzrasta izgovaraju samo reči kao što su „da da“ ili „ba ba“, istraživači kažu da ona zapravo mnogo više razumeju nego što izgovaraju.
Prvi rođendan
Prihvaćen je stav da bebe od 6 do 9 meseci starosti počinju da uče maternji jezik istražujući različite zvuke koje sastavljaju u reči, ali da je značenje tih reči njima tada još nepoznato. Tradicionalno shvatanje je da razumevanje reči dolazi tek oko detetovog prvog rođendana.
Psiholozi na Univerzitetu u Pensilvaniji testirali su 33 bebe uzrasta od 6 d 9 meseci i probali da utvrde kada bebe počinju da razumeju šta određene reči znače.
Decu su stavili u krila roditelja i podvrgli ih testu. Na početku su im pokazivane slike po jednog prehrambenog proizvoda i jednog dela tela. Roditelji su izgovarali rečenice „pogledaj jabuku“ ili pitali „gde je jabuka“.
Sprava koja je merila pokrete očima korišćena je kako bi se utvrdilo gde dete gleda.
U drugom testu, prehrambeni proizvod i deo tela prikazani su u prirodnom kontekstu, kao serviran sto sa hranom ili ljudsko telo.
Istraživači su dali da ovaj test uradi i pedesetoro dece uzrasta uzmeđu 10 i 20 meseci starosti kako bi mogli da uporede njihove sposobnosti.
Praćenje pokreta očiju
U oba testa istraživači su otkrili da su šestomesečne i devetomesečne bebe fiksirale pogled više na sliku koja je bila najavljena rečima roditelja nego na slike koje su ukazivale na to da se podrazumeva da dete zna šta je na slici.
Rezultati istog testa koji su urađeni na odasloj deci nisu bili značajno napredniji do uzrasta od 14 meseci, kada prepoznavanje reči postaje mnogo lakše.
„Mislim da je to iznenađujuće u smislu da deca u ovom uzrastu ne govore ništa, ne pokazuju na stvari, ne hodaju“, kaže Elika Bergelson, jedan od istraživača, „ali bebe se u stvari trude da povežu pojmove iz spoljnog sveta sa rečima.“
Koautor Danijel Svingli, profesor na Odseku za psihologiju, u izjavi kaže: „Mislim da je ova studija važna poruka roditeljima: možete da razgovarate sa decom iako su tako mala, ona će vas ipak razumeti. Možda nećete dobiti neki mudar odgovor, ali će deca ponešto razumeti. A što više znaju, više će materijala imati da nadograde ono što znaju.“
Iz našeg ugla
Izgleda da je ovo istraživanje samo potvrdilo ono što su naši stari zapazili: da i mala deca pozitivno reaguju na lepe reči, uspavanku, umiljat glas, a da negativno reaguju na bes, svađu, buku, ružne reči, jer ona ipak nešto čuju, nešto razumeju i nešto zapamte čak i u malom uzrastu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.