Aspekti kao životni ciklusi

„U poslednje vreme me sve češće sramota „astrologije“ koja kruži u javnosti, TV, u objavama ovde na FB…Naravno Ne svim, ali vecina ih je poražavujca za astrologiju, što zaista sada već prelazi u zabrinutost. Pa, i vi, a koji delite takve objave, učestvujete u jednom velikom *ranju od astrologije. Muka mi ponekad bude. Sramota. Astro – centri, „astrolozi“ koji sede na centrali kao dežurni papagaji, vibracije ove i vibracije one, zamene energija, lomljenje aspekata, ćiribu – ćiriba, koji znak se najbolje ljubi, koji znak najjaće hrče…Ne mogu da zaboravim još uvek savet jednog astrologa, „ako hoćeš sebe da zašitiš u saobraćaju, zalepi na auto nalepnicu Škorpije“ (valjda zbog toga što mu je Škorpija bila na vrhu treće kuće) i mnoge druge nebuloze. To su zaista nebuloze od kojih me je vec sramota. Zato idem da napisem tekst o energijama u horoskopu, aspektima, kako se aspekti manifestuju; šta, koliko i kako možete, a šta ne možete…jer, mi je muka od takve astrologije, a i od onih koji je dalje dele i propagiraju.“

Na ovaj tekst bi trebalo da obrate pažnju i svi oni koji traže od astrologa da im se pogleda nešto „nabrzaka“, naravno kao i oni „astrolozi“ koji daju predikcije preko SMS poruka u astro centrima, preko TV – a, pa i vi koji iste reklamirate ili tražite odgovore kod njih.

Kako bi trebalo posmatrati aspekte u tranzitima? Postoji jedan izraz, a to je „ciklični“ ili „holistički“ pristup ovoj temi, što znači da je pogrešno posmatrati aspekte u tranzitima pojedinačno ili izolovano. Imate mnogo o izolovanim aspektima u astrološkoj literaturi, koja se upravo bavi ovako izlovanim aspektima. Međutim, potrebno je sve aspekte u tranzitima posmatrati u odnosu na celokupan odnos između dve planete. Uzmite, na primer, da vam je trenutno tranzitni Saturn u konjunkciji sa natalnim Merkurom i to znači da će otprilike za sedam godina tranzitni Saturn biti u kvadratu sa vašim Merkurom, pa opet za oko sedam godina u opoziciji sa natalnim Merkurom, itd. To je ciklični pristup aspektima između ove dve planete i potrebno na ovaj način posmatrati celu stvar, a ne kao izolovane aspekte u tranzitima.

Ako vam je zaista stalo do dubljeg razumevanja sebe ili neke druge osobe, trebalo bi na ovaj način posmatrati aspekte, što znači da treba ići i unazad, pa u ovom primeru, videti šta je bilo pre sedam godina kada je tranzitni Saturn bio u kvadratu sa natalnim Merkurom, pa sedam godina pre toga, kada je bio u opoziciji sa natalnim Merkurom. To je mnogo važno, jer ono što se dešavalo tada, često je povezano sa onim što se dešava danas ili sada i svi ovi aspekti u tranzitu deo su jednog ciklusa između Saturna i Merkura. Više ćete imati razumevanja kako za prošle, tako i za buduće događaje, pa posebno kada se radi o tranzitima Saturna i Jupitera, uvek će vredeti da pogledate unazad nekoliko godina, šta se to tada dešavalo i na taj način moći ćete razumeti taj razvojni obrazac vašem životu. Tu treba tražiti zajednički termin, pa tako, možda ste pre sedam godina morali na sebe da prihvatite neku tešku odluku (Saturn – Merkur), a sada je period sabiranja i oduzimanja svega što ste imali iz takve odluke. U nekom drugom slučaju, može značiti, da ćete prekinuti ili napustiti neki posao, a pre sedam godina ste bili u sličnoj situcaiji, kada ste prekinuli neki drugi posao u kojem ste bili. I, to je obrazac ili proces u vašem životu, kada se suočavate sa određenim stvarima i okolnostima, pa i da procenite koliko ste napredovali ili nazadovali u tih sedam godina. Drugim rečima, kroz ovakav ciklučni pristup, možemo videti neko otkriće ili promenu ili možemo bolje razumeti slične obrasce, koji se javljaju oprilike svakih sedam godina u nekoj oblasti života (zavisno od planeta, kuća, itd…).

Kao što Saturn ima svoj ciklus (Saturnov povratak) koji završava oko dvadesetdevete ili tridesete godine života, tako je potrebno posmatrati i ostale Saturnove cikluse u odnosu na ostale planete, kao na primer kada je Saturn u konjunkciji sa Ascendentom ili je u konjunkciji sa Mesecom, itd. Sve konjunkcije započinju jedan cilkus, a sve unutar jednog ciklusa je deo tog ciklusa i povezano je u okolnostima, događajima i iskustvima.

Dakle, svaki tranzit spoljnih planeta, nije izolovani događaj, već smo deo jednog celog ciklusa u kojem učestvujemo.

Mogu se uzeti dve planete u aspektu i reći nešto na osnovu njihovih planetarnih priroda, ali takav pristup neće biti koristan, ako se ne isprati ili pogleda ceo ciklus tranzita. Bez poznavanja natalnog horoskopa, ne možete shvatiti ni jedan tranzit koji će se dešavati, jer ako je, na primer, tranzitni Jupiter u kvadratu sa vašom natalnom Venerom, moraju se ove dve planete uzeti u obzir i kako deluju u natalnoj karti, šta predstavljaju, kao i celokupni natalni horoskop. Zbog toga su mnoge knjige o tranzitima bezvredne i nekorisne. Lično, nikada takvu knjigu ne bih kao astrolog napisala. Sve što pročitate iz takvih knjiga, neće biti u skladu sa onim šta zaista doživljavate ili šta vam se dešava. Poznavanje natalnog horoskopa jedino može da vas osposobi da znate, „šta se to dešava“ sa vašim tranzitima i to mnogo dublje, nego površno primenjivanje osnovnih principa. Svaki tranzit se ispoljava kao neki unutrašnji osećaj sa nekim dešavanjem spolja, a taj unutrašnji osećaj ili događaj spolja teraju ili primoravaju osobu da se suprotstavi nečemu. Kod osoba koje su dinamične, aktivne i energične, njihovi se tranziti uglavnom ispoljavaju kroz neki spoljni događaj, ali šta god da se dogodi u određenom periodu, to uvek ima neko značenje, koje je potrebno razumeti.

Ovo posebno važi kod napetih tranzita, jer oni traže rad, traže da se učini napor, uloži energija, itd. Recimo, neka je Saturn u kvadartu sa vašim Mesecom. To je vreme kada se od vas traži da kroz bliske i emotivne odnose preuzmete odgovornost, uzmete ozbiljno u ruke probleme u jednom takvom odnosu ili ćete morati mnogo da radite kako vaša porodica ne bi osetila veće probleme ili teškoće. Na spoljnom nivou, možete osetiti teret zbog velike brige prema nekoj bliskoj osobi, jer je na primer, ona bolesna i vi ste pritisnuti ne samo brigom, već i vremenom koje ulažete oko vama bliske bolesne osobe. Možda ćete ostati bez posla, što će vas duševno slomiti ili će vam doneti zdravstvene probleme ili ćete možda morati da radite mnogo i prekovremeno, što vas može odvojiti ili distancirati od vaše porodice, najbližih i sl. Oni, koji imaju jaku volju, koji nisu labilni, oni koji su vredni, a što se sve procenjuje iz natalanog horoskopa, lakše će odraditi ovu tenziju od na primer onih drugih. Opet, oni koji su skloniji uživanju, lenjosti ili izležavanju, kada ovakvi aspekti naiđu, mogu biti u najgorem stanju, jer će takva osoba da se izležava i da padne u melanholiju ili depresiju, umesto da prihavti da radi 14 sati dnevno. Ili, sa ovakvim aspektom možete osetiti emotivnu ili unutrašnju frustraciju, jer Saturn određuje kako će se ispoljavati težnje Meseca i može da ih blokira. Međutim, Saturn traži vreme i strpljenje, pa treba biti strpljiv, jer je ovo samo deo nepohodnog procesa, kada morate definisati neke emocije, prihvatiti realnost vezano za vaše unutrašnje želje i zbog toga postoji svrha te frustracije, koju osećate u tom periodu. Ako vam je Sunce u Strelcu, a Ascendent u Lavu, onda nećete hteti nikakva ograničenja, manje ste spremni na strpljenje, ali morate pokušati da „odradite“ tu tenziju. Ili, ako ste inertniji ili povučeniji, na primer, imate Ascendent u Ribama, a Mesec u Devici, onda vam ovakvi tranziti mogu teže pasti ili ćete sebi reći, „moram da prihvatim ograničenja, jer nešto ne radim kako treba“ i na taj način razumeti bolje period u kojem se nalazite.

Možda nekog fascinira to što će samo na osnovu jedne ili dve planete, moći nešto „važno“ da kaže ili prognozira, ali to je onda problem sa osobom koja „čita“ horoskop. Uvek je potrebno pogledati prethodnu godinu, pa i tri ili četiri, u zavisnosti od onog šta se dešava, jer neki tranziti, na primer Uranovi, traju i preko dve godine. I, ne samo zbog toga, već da bi razumeli ceo ciklus u kojem se osoba nalazi, a ne samo jedan aspekt ili jedan događaj, koji je samo jedan mali deo tog ciklusa. Konjunkcije su uvek početak novog ciklusa i kraj starog ciklusa. Recimo da vam je Venera negde na sredini Škorpije u konjunkciji sa Saturnom, a tranzitni Saturn trenutno prelazi preko ove vaše natalne konjunkcije, što znači da se dešavaju neke određene stvari i nešto počinje i zbog toga su konjunkcije moćne. To se može posmatrati kao da se završava jedna životna faza i pokreće se neka nova i može da prođe i dve godine da bi shvatili šta ste započeli.

Čovek često ne primećuje prestanak i početak novih stvari, kao seme koje ste posadili, pa treba jedno određeno vreme da se pokaže.

Ne treba nikako bežati od toga da su napeti Saturnovi tranziti često povezani sa nekom vrstom bola i većina tranzita ne donose stvari „sasvim slučajno“ ili iz čista mira. Isto tako, tranziti ukazuju i na periode kada ste spremni da se povežete sa nečim ili sa nekim, da napravite kontakt, a čemu ste težili neko duže vreme i nećete se suočiti sa takvim potrebama ili željama dok god se ne dogode određeni tranziti. A, bol? On je često neki propratni efekat i mnogo je važno kako se borite sa tim. Nekako je valjda i uobičajeno da se čovek u takvim trenucima fokusira najviše na bol koji oseća, jer ih on pritiska, doliva teret i patnju, ali istovremeno nas „odvlači“ od nekih stvari, koje je istovremeno potrebno uočiti i zapaziti.

Uopšteno, a što je, na primer, povezano sa Saturn – Venera aspektima, koji predstavljaju ljubavnu bol, čovek će se teretom tog bola najčešće slomiti. Međutim, da li možda postoji neki nemar prema partneru, što sada donosi ljubavne probleme i sa tim i bol ili patnju? Da li ste do sada bežali od nekih problema u vezi, jer nista imali petlju da se suočite sa njima? Da niste možda odbijali da prihvatite neku odgovornost u vezi? Hoću da kažem, kako se u tim momentima usredsređujemo na boli i patnju, koji nas lome, pritiskaju i more, a sva ova pitanja nam izmiču i ne fokusiramo se na njih, a što je potrebno. Saturn nas uvek tera da se brinemo o stvarima ili osobama koje smo zanemarivali i njegova uloga je da nas dovede u sklad sa onim za šta smo odgovorni. I, onda on počinje da disciplinuje, bilo kroz problem u braku, bilo kroz neki težak posao, bilo i kroz bolestt i sl.

Može se reći da se astrologija zloupotrebljava kada se za nešto što nam se dogodi krive uvek planete. Istina je i da se putem tranzitnih aspekata, ne može ništa uraditi ili ne možemo da izbegnemo ono što nam se dešava.

Dakle, nema izbegavanja, jer ne možemo sve da držimo pod kontrolom. Isto tako, „ja sam odgovoran za sve i ja biram šta će mi se dogoditi“ je današnja pomodarska psihološka nebuloza. Setite se samo situacija koje su vas „naterale“ da pomislite, kako ipak ne možete držati sve pod kontrolom i to ne bi ni valjalo da možemo. Ovo je čak i egocentrično. Evo!

Zašto pojedinci imaju strah od astrologije? Pa, zato što će da im pokaže kako ne mogu sve da drže pod kontrolom u svom životu. To izaziva strah i paniku kod čoveka.

Lično ne volim komentare ispod nekih astroloških tekstova koji se ostavljaju, a koji zvuče, „o, jadna ja…“, „kukuku šta me je snašlo i sl. Na primer, tranzitni Saturn se postavi na vašeg natalnog vladara Ascendenta i osećate se umorno, iscrpljeno, depresivno, tužno, bedno, ali baš tu opet često „beži“ pitanje koje treba postaviti, „A, da se niste malo zapustili? Da se niste otuđili? Da se niste previše povukli u sebe? Kada ste izašli poslednji put?“. Sećam se kada mi je nedavno Saturn „sedeo“ na Jupiteru, koji je dispozitor mog Sunca i dispozitor vladara Ascendenta. Dakle, umor, bezvoljnost, ležim, spavam i gledam u jednu tačku. Ali, šta ćete uraditi u tom momentu? Koliko ste spremni da izađete iz toga? Samo sam rekla, „Pokret“, promenila lokaciju i taj osećaj je prestao. Ali, nije mi bilo teško da se pokrenem i izdignem iznad toga, jer imam Sunce u konjunkciji sa Venerom u Strelcu i Mesec u Ovnu.

Ako govorimo o našoj odgovornosti, odnosno o tome kako smo mi odgovorni za ono što nam se događa, a ne tamo neke planete, to je prvenstveno zbog toga, što smo ranije ili u prošlosti uradili neke stvari, a koje su sada, zbog aktiviranja određenih tranzita, došle na red, bilo da se sa njima suočimo ili kao rezultat tog prethodnog. Često nam se događa da ne dobijamo ono što želimo, ali onda kada mi to želimo. I, gde to piše da možemo ili moramo da dobijemo nešto što želimo, baš onda kada želimo? Da li je to neko pravilo? Zakon? Nije. Ko nam je to rekao da to tako ide? Niko. I, šta se u takvim trenucima dešava? Onda kreću emotivne frustracije i emotivni bolovi. Onda se treba zapitati, „Zašto to radimo sebi?“.

Ili, živite u braku, na šta se danas često nailazi, gde muž tuče ženu godinama, ali ona uporno ostaje u tom braku i trpi, a onda naiđe tranzitni Saturn koji tuče njenu Veneru i ona će reći, „jaoj, kuku meni, jako mi je teško sada…“, a ustvari taj Saturn je tera da konačno postavi svog partnera na realno mesto gde treba da bude. Ili, će ga postaviti tamo gde treba i reći, „Zbogom“ ili će nastaviti da trpi i dalje muku i torturu Saturna, pa ako se umeša ovde i Uran, može i pobeći sa nekim drugim.

Jupiterovi tranziti, na primer, povećavaju optimizam i samopouzdanje, mada i Uran može doneti nekada samopouzdanje, mada je ono u drugom obliku nego što je to kod Urana, ali doneće samopouzdanje samo ako radite na većoj samostalnosti i individulanosti. Samo ako budete spremni da prekinete sve one okove kojima ste bili zarobljeni i koji su vas gušili i ograničevali, jer u suprotnom, ako niste spremni na to, onda budite „odgovorni“ za sebe pa prihvatite stres, nemir, nervozu, napetost i nepovoljne okolnosti koje dolaze kao iz vedrog neba kada grom pukne. Drugim rečima, potrebno je da budete u skladu sa energijom i prirodom planete. Isto je i sa Jupiterom, jer sa njim je potrebno da eksperimentišete, prihvatite avanturu, da proširite vaše vidike i stavove, a ne da ostanete uski i skučeni u tome, jer tek ćete se tada uskladiti sa Jupiterom i onda on može kroz spoljne okolnosti doneti i veće samopouzdanje i napredak. Ali, stanite ovde, zaustavite se, jer će doneti samo ono i onoliko koliko to Jupiter pokazuje u vašoj natalnoj karti. Više od toga ne i zbog toga je veoma važno dobro poznavati natalnu kartu.

Kada god neki neprijatni aspekt udara na vašu natalnu planetu i na primer, vaš posao se raspada, u redu, ali to je samo završetak jednog čina. To nije i ne može da bude ceo vaš život! Igra se nastavlja. To je samo poluvreme ili čak sredina poluvremena. Prema tome, treba dobro upoznati planete u natalnoj karti i znati šta one tačno znače za vas ili razumeti natalni horoskop. Kada dobijete paradajz, uzmite pa napravite salatu od paradajza. Ili, ako vam se dešava neki težak tranzit, pokušajte da ga posmatrate sa svih strana, a ne samo sa jedne strane. Recimo, imate napeti tranzit Jupitera prema Saturnu i naravno da ovde možemo govoriti o nesupešnim poslovima, finansijskim gubicima, nekim događajima koji mogu narušiti vašu reputaciju, ograničenjima da iskorsitite neke povoljne prilike koje su vam potrebne da bi napredovali. Ali, takođe, pogledajte malo i iz drugog ugla. Šta dugujete tom Saturnu, pa vam ne dozvoljava da idete napred? Da niste pre toga prešli sve moguće granice i sada ste u materijalnom bedaku? Usmerite onda vašu energiju, tako što ćete manje leteti, tako što ćete se manje razbacivati, tako što nećete biti više naivni jer vas je tamo neko zeznuo kome ste previše verovali i sada trpite gubitke, tako što ćete prihvatiti disciplinu, pa svaki dan planirati, znati tačno šta ćete i kako ćete i koliko ćete, itd, itd.

I, još nešto, izbegavajte bekstvo od realnosti.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.