Amazonka ili princeza?

Ženu su u filmovima i književnosti nekada prikazivali kao lepu i prilično bespomoćnu heroinu, koja čeka da je „princ na belom konju“ odvede u svoj (dobro opremljeni) dvorac. U devedesetim je forsiran lik opasne žene koja tačno zna šta hoće, poput Lare Kroft i plejade sličnih likova. Ova dva oprečna koncepta – nazovimo ih ratnica i princeza, danas paralelno egzistiraju.

Činjenica je da su devojčice najčešće odgajane da budu lepe, mirne i pristojne, a da se agresivnost vrednuje kao muški atribut, neprimeren ženskom rodu. Psiholozi su se pozabavili ovim shvatanjem i došli do zaključka da je ženska agresivnost češća nego što se smatra, ali i da je inhibirana u toku odrastanja setom različitih društvenih regulativa.

Poželjna ili ne, žena ratnica je lik prisutan u istoriji, književnosti, filmu i mitologiji. U zori evropske istorije, svemoćna ratnica se pojavljuje u grčkoj mitologiji kao Atina, boginja rata i mudrosti. Njeni atributivi su sova i vrana, kao i štit. Predanje kaže da, za razliku od svog brata Areja, boga rata, Atina skoro nikada nije gubila bitke. Razlog za to je bilo njeno izvanredno poznavanje ratničkih veština i taktika, pa su joj se mudre vojskovođe često obraćale.

Zanimljiv je i mit o Atininom rođenju: Zevs je progutao titanku Metidu zbog proročanstva da će mu ona roditi sina koji će ga svrgnuti. Nakon tog čina, Zevsa je počela da boli glava, i uz „malu“ intervenciju Hefesta čekićem, iz glave vrhovnog boga iskočila je Atina u punoj ratnoj opremi. Interesantan primer je i kraljica Amazonki, Pentesileja, koja se uspešno borila protiv Grka u trojanskom ratu. U nekoj od verzija epa se, čak, tvrdi da je ona ubila Ahila.

Slika ratnice nije nova ili produkt XX veka: današnja ratnica koristi nova oružja poput računara, GPS-a, i raznih elektronskih pomagala. Žene se sve češće odlučuju za ovu opciju, što je i razumljivo: bez obzira na muške fantazije, jako je dosadno biti princeza.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

KO BI REKAO DA STE STVARNO OVAKVI: Horoskop otkriva koju IZNENAĐUJUĆU OSOBINU imate!

Pročitaj →

Horoskopski znak određuje na koji način će vam ON reći da vas voli

Pročitaj →

IZMAMITE MU OSMEH: Horoskop savetuje kako da USREĆITE SVOG PARTNERA!

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: od 01 do 07 decembra 2020

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. DECEMBAR 2020

Pročitaj →

Žena i ljubavnica mu se porodile istog dana u istoj bolnici

Pročitaj →

Romana dobila ponudu da napiše knjigu

Pročitaj →

Oboljeli od korone najzarazniji u prvim danima bolesti

Pročitaj →

3 Celebrity stila vojničkih čizama

Pročitaj →

Dozvolite djeci da spavaju sa vama do pete godine

Pročitaj →

Najbolji crveni ruževi za tamniji ten

Pročitaj →

20 šik zimskih poslovnih kombinacija

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.