Amazonka ili princeza?

Ženu su u filmovima i književnosti nekada prikazivali kao lepu i prilično bespomoćnu heroinu, koja čeka da je „princ na belom konju“ odvede u svoj (dobro opremljeni) dvorac. U devedesetim je forsiran lik opasne žene koja tačno zna šta hoće, poput Lare Kroft i plejade sličnih likova. Ova dva oprečna koncepta – nazovimo ih ratnica i princeza, danas paralelno egzistiraju.

Činjenica je da su devojčice najčešće odgajane da budu lepe, mirne i pristojne, a da se agresivnost vrednuje kao muški atribut, neprimeren ženskom rodu. Psiholozi su se pozabavili ovim shvatanjem i došli do zaključka da je ženska agresivnost češća nego što se smatra, ali i da je inhibirana u toku odrastanja setom različitih društvenih regulativa.

Poželjna ili ne, žena ratnica je lik prisutan u istoriji, književnosti, filmu i mitologiji. U zori evropske istorije, svemoćna ratnica se pojavljuje u grčkoj mitologiji kao Atina, boginja rata i mudrosti. Njeni atributivi su sova i vrana, kao i štit. Predanje kaže da, za razliku od svog brata Areja, boga rata, Atina skoro nikada nije gubila bitke. Razlog za to je bilo njeno izvanredno poznavanje ratničkih veština i taktika, pa su joj se mudre vojskovođe često obraćale.

Zanimljiv je i mit o Atininom rođenju: Zevs je progutao titanku Metidu zbog proročanstva da će mu ona roditi sina koji će ga svrgnuti. Nakon tog čina, Zevsa je počela da boli glava, i uz „malu“ intervenciju Hefesta čekićem, iz glave vrhovnog boga iskočila je Atina u punoj ratnoj opremi. Interesantan primer je i kraljica Amazonki, Pentesileja, koja se uspešno borila protiv Grka u trojanskom ratu. U nekoj od verzija epa se, čak, tvrdi da je ona ubila Ahila.

Slika ratnice nije nova ili produkt XX veka: današnja ratnica koristi nova oružja poput računara, GPS-a, i raznih elektronskih pomagala. Žene se sve češće odlučuju za ovu opciju, što je i razumljivo: bez obzira na muške fantazije, jako je dosadno biti princeza.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.