Aleksandra Radović

Aleksandra Radović je rođena 10.septembra 1974.godine u Bogatiću.

Muzičko obrazovanje:

1983-1989 Niža muzička škola u Bogatiću, odsek harmonika, Niža muzička škola u Šapcu, odsek solo pevanje. 1989-1993 Srednja muzička škola „Mihajlo Vukdragović“ u Šapcu, teoretski odsek – muzički saradnik, instrumentalni odsek – harmonika, i pohaća treći – solo pevanje.

Po završetku Srednje muzičke škole, 1993.godine upisuje Muzičku akademiju (Akademija Umetnosti) u Novom Sadu (odsek – opšta muzička pedagogija), na kojoj je i diplomirala.1997.godine počinje da radi kao studijski muzičar i u periodu od 1998-2002.godine snima džinglove i najavne špice za emisije na TV Pink. U međuvremenu, postaje jedan od najtraženijih pratećih vokala u SCG.

2000.godine se prvi put javno pojavljuje na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom, gde je nastupila sa pesmom „Bori se“, čiji su autori Jelena Galonić i Žika iz grupe Zana.

2003.godine u julu, postiže prvi veliki uspeh, nastupom na istom festivalu sa pesmom „Kao so u moru“ (Autora Aleksandre Milutinović), gde osvaja Srebrnu sirenu – drugo mesto. Od tog trenutka kreće ozbiljno njena karijera. Nakon dva meseca iste godine, objavljuje svoj debi album (Bez naziva) u okviru izdavačke kuće City Records.Na svom prvom albumu je bila i autor muzike i teksta za šest kompozicija i postaje član SOKOJ-a. Kao autor se oprobala i za druge izvođače (Koktel bend, Trio Passage, Ivana Popović – prvo mesto na festivalu Sunčane skale u okviru večeri „Nove zvijezde“, i dr).Za svoj prvi album dobija odlične kritike i izbija na sam vrh muzičko-estradne scene sa šest osvojenih nagrada
1. Debi album godine (Beovizija 2003)
2. Otkriće godine (Oskar popularnosti BIH 2003)
3. Glas godine (Radio Perper 2003)
4. Pop pevačica SCG (Radijski festival 2004)
5. Najbolja ženska interpretacija (Sunčane skale – Prinčeve nagrade 2004)
6. Pevačica godine – po izboru kolega pevača (Frankfurtske vesti 2004).

Svoj album promoviše koncertnim nastupima isključivo sa svojim bendom (5 članova) tako da veoma brzo među publikom postaje poznata po „živoj“ svirci. Sa albuma se izdvajaju pesme: „Još danas“, „Ako nikada“, „Kažeš svejedno“, „Kao so u moru“, i druge. 2005.godine učestvuje na Budvanskom festivalu sa kompozicijom „Karta za jug“ (autor muzike i teksta je Aleksandra Milutinović, a autor aranžmana Nikša Bratoš) i osvaja drugo mesto, a u toku 2005-2006.godine pesma dobija i nagradu za najbolji tekst, kao i nagradu za jednu od 15 najslušanijih pesama u 2005.godini od Radio Perpera.

2006.godine u aprilu objavljuje singl pod nazivom „Nisi moj“, autora Aleksandre Milutinović.

Drugi album „DOMMINO“, objavila je 25.jula 2006.godine u izdanju izdavačke kuće City Records. Sa albuma su se vrlo brzo izdvojile pesme: „Nisi moj“, „Čuvam te“, „Ne verujem da me ne voliš“, „Zažmuri“, i pomenuta „Karta za jug“, koja je izvedena na Budvanskom festivalu godinu dana ranije. Naredne dve godine usledile su nagrade poput: Pevačica godine (Radijski festival 2006), Pop album godine (Oskar popularnosti Republike Srpske 2006), Pevačica godine (Beovizija 2007), Najbolja ženska interpretacija (Sunčane skale – Prinčeve nagrade 2006)

2009.godine objavljuje treći album „Žar ptica“, u izdanju izdavačke kuće City Records. Kasnije će udruženje SOKOJ, ovaj album proglasiti jednim od tri najprodavanija albuma u 2009.godini (izveštaj SOKOJ-a iz 2011.godine). Sa albuma su se izdvojile i još uvek su aktuelne pesme: „Bivši dragi“, Ni zadnji ni prvi“ (pesma čiji je tekst potpisao legendardni Arsen Dedić), „Otpiši sve bivše“, „Nemoj“, „Mirno more“.

Krajem 2010.godine sarađuje sa popularnim beogradskim DJ-evima The Beatshakers i odlučuje da sa njima objavi nešto potpuno drugačije, „klubski“ singl „U inat prošlosti“. Muziku i aranžman je uradio Boris Krstajić dok je Aleksandra potpisala tekst.

Ne treba zaboraviti da je Aleksandra Radović prva žena koja je, prema podacima direkcija centra Sava u Beogradu, uspela da 2009.godine rasproda dva koncerta zaredom.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.