Aida Begić proizvodi narodne nošnje: Najbolja terapija u stresna vremena

SANSKI MOST – Aida Begić iz Sanskog Mosta se već godinama bavi proizvodnjom narodnih nošnji i ukrasnih predmeta s etnomotivima. Objašnjava kako na području Unsko-sanskog kantona postoji samo još jedan takav zanatlija koji se nekada na selu nazivao abadžija, dok je u gradu imao drugačiji naziv i zvao se terzija.

Begićeva kaže kako su sve narodne nošnje i predmeti koje proizvodi nastajali u okviru kućne radinosti i rezultat su dugogodišnje porodične ljubavi prema ovom zanatu.

Dodaje kako su njeni kupci u najvećem broju slučajeva kulturno-umjetnička društva za koja pravi muške i ženske narodne nošnje, ali i zaljubljenici u tradiciju koji jednostavno u svome domu žele imati neki predmet iz prošlosti.

Ističe kako se trudi da svemu što radi udahne duh tradicije, a aranžmane za svoje proizvode stvara sama. Prema njenim riječima, sve češće od organizatora raznih događaja i izložbi dobija zahtjeve da pošalje svoje eksponate ili da narodne nošnje obuku djevojke i mladići koji učestvuju na tim svečanostima.

Dodaje kako je vještinu izrade ovakvih predmeta naslijedila od svoje majke Fatime, a vremenom je, kako ističe, postala sam svoj dizajner pa izrađuje odjeću za sebe i druge, ali i ostale predmete.

„Izrađujemo kaftane, pletemo srmu, pravimo čakšire, košulje, prsluke i sve što čini narodnu nošnju. Kaftan smo nedavno pravili za bogatu mladu, koja je iz dobrostojeće porodice, i zbilja su divni kada ih djevojke obuku“, kaže Hodžićeva.

Ispod njenih vještih prstiju, kako kaže, izlaze kvalitetni predmeti, a ukoliko se i desi neka greška, obavezno je popravi. Ponosna je što su njene narodne nošnje i ručni radovi dospjeli u gotovo svaki kutak svijeta zahvaljujući tome što naši ljudi iz dijaspore vole kupiti i ponijeti nešto što će ih podsjećati na rodnu grudu.

„Iznenađena sam koliko se ručni radovi cijene vani. Tome su, svakako, doprinijeli aktuelni modni trendovi u kojima je sve više heklanih i vezenih motiva, kao i sklonosti ka tradicionalnom“, dodaje Begićeva.

Na kraju kaže kako bi preporučila svim ženama da se počnu baviti ručnim radovima, dodajući kako je to, u ova stresna vremena pandemije virusa korona, najbolja psihološka terapija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Radila kao hotline devojka

Pročitaj →

Ozbiljne žene na Internetu

Pročitaj →

Naučnici pronašli univerzalni antibiotik

Pročitaj →

Trendi suknja od džinsa

Pročitaj →

kritike vama bliskog deteta

Pročitaj →

izbeljivanje zuba i Zubna pasta

Pročitaj →

Jesenja odeća – stvari koje bi trebalo da znate

Pročitaj →

Ljekovitim biljem pobijedite infekcije u trudnoći

Pročitaj →

KUĆA KROZ KOJU RASTU BOROVI

Pročitaj →

Hrana koju preporučuju nutricionisti

Pročitaj →

Piletina u biber sosu Kineska

Pročitaj →

Milica Pavlović ne oprašta izdaju

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.