Aida Begić proizvodi narodne nošnje: Najbolja terapija u stresna vremena

SANSKI MOST – Aida Begić iz Sanskog Mosta se već godinama bavi proizvodnjom narodnih nošnji i ukrasnih predmeta s etnomotivima. Objašnjava kako na području Unsko-sanskog kantona postoji samo još jedan takav zanatlija koji se nekada na selu nazivao abadžija, dok je u gradu imao drugačiji naziv i zvao se terzija.

Begićeva kaže kako su sve narodne nošnje i predmeti koje proizvodi nastajali u okviru kućne radinosti i rezultat su dugogodišnje porodične ljubavi prema ovom zanatu.

Dodaje kako su njeni kupci u najvećem broju slučajeva kulturno-umjetnička društva za koja pravi muške i ženske narodne nošnje, ali i zaljubljenici u tradiciju koji jednostavno u svome domu žele imati neki predmet iz prošlosti.

Ističe kako se trudi da svemu što radi udahne duh tradicije, a aranžmane za svoje proizvode stvara sama. Prema njenim riječima, sve češće od organizatora raznih događaja i izložbi dobija zahtjeve da pošalje svoje eksponate ili da narodne nošnje obuku djevojke i mladići koji učestvuju na tim svečanostima.

Dodaje kako je vještinu izrade ovakvih predmeta naslijedila od svoje majke Fatime, a vremenom je, kako ističe, postala sam svoj dizajner pa izrađuje odjeću za sebe i druge, ali i ostale predmete.

„Izrađujemo kaftane, pletemo srmu, pravimo čakšire, košulje, prsluke i sve što čini narodnu nošnju. Kaftan smo nedavno pravili za bogatu mladu, koja je iz dobrostojeće porodice, i zbilja su divni kada ih djevojke obuku“, kaže Hodžićeva.

Ispod njenih vještih prstiju, kako kaže, izlaze kvalitetni predmeti, a ukoliko se i desi neka greška, obavezno je popravi. Ponosna je što su njene narodne nošnje i ručni radovi dospjeli u gotovo svaki kutak svijeta zahvaljujući tome što naši ljudi iz dijaspore vole kupiti i ponijeti nešto što će ih podsjećati na rodnu grudu.

„Iznenađena sam koliko se ručni radovi cijene vani. Tome su, svakako, doprinijeli aktuelni modni trendovi u kojima je sve više heklanih i vezenih motiva, kao i sklonosti ka tradicionalnom“, dodaje Begićeva.

Na kraju kaže kako bi preporučila svim ženama da se počnu baviti ručnim radovima, dodajući kako je to, u ova stresna vremena pandemije virusa korona, najbolja psihološka terapija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. JANUAR 2021

Pročitaj →

Žena u zagrljaju voljenog muškarca

Pročitaj →

U ovim godinama žene su najsrećnije

Pročitaj →

Ne ignorišite simptome povišenog holesterola

Pročitaj →

Ovaj Zarin kaput je neodoljiv, evo kako ga nositi s tenisicama

Pročitaj →

Saznajte da li ste mudar ili običan roditelj

Pročitaj →

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Pročitaj →

U ovu ZARA suknju vrijedi investirati, totalni je hit!

Pročitaj →

Spas za probleme sa probavom – Eterična ulja

Pročitaj →

Janjuš o odnosu Maje i Čorbe

Pročitaj →

Miljana Kulić priznala koliko se kaje

Pročitaj →

Vikendica od čelika i stakla na obronicma Avale

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.