Adaptacija kuće za odmor u podnožju Stare planine

Arhitekti biroa „Modelart“ pokazali su kako stara porodična kuća može biti rekonstruisana u prelepu, modernu kuću za odmor sa jedinstvenom „međuzonom“ između unutrašnjosti kuće i dvorišta.

Prilikom adaptacije i nadogradnje postojećeg objekta, arhitekti su želeli da na najbolji način iskoriste sve prednosti lokacije koju čini prirodno okruženje i lokalna građena okolina. Parcela na kojoj je smeštena kuća, nalazi se pored lokalnog puta Smilovci – Protopopinci, u podnožju Stare planine u blizini Smilovskog jezera.

Stara porodična kuća je posedovala čvrstu konstrukciju, međutim funkcionalno nije odgovarala potrebama klijenata, pa je iz tog razloga postojala potreba za adaptacijom. Na kući je zamenjena krovna konstrukcija i objekat je proširen prema dvorištu. Urađen je i parter na prilazu kući, kao i sa dvorišne strane.

Kuća je u funkcionalnom smislu podeljena na prizemlje i potkrovlje. Na donjem nivou smešteni su dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i terasa, dok se u potkrovlju nalaze tri sobe i kupatilo.

Prilaz objektu je sa severne strane, dok je sa južne strane postojeća kuća proširena terasom, koja predstavlja „međuzonu“ između unutrašnjosti kuće i dvorišta.

Terasa se sa spoljašnje strane zatvara pokretnim panelima koji imaju funkciju zaštite od sunca. Paneli su perforirani primenom digitalnog dizajna i fabrikacije, a inspracija za njihov dizajn potekla je geometrijskih motiva na ćilimima.

Sunčeva svetlost prodire kroz izrezane šare i na taj način kreiraju se dinamični svetlosni efekti, igra svetlosti i senke po unutrašnjim površinama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.