6 Jednostavnih načina da smanjite rizik od raka debelog creva

Rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju u Srbiji. Svake godine od ovog raka oboli približno 4.500, a umre više od 3.000 ljudi.

Od raka debelog creva može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola.

Genetiku ne možemo menjati, ali ipak postoji više načina na koje možete značajno smanjiti rizik za svoje zdravlje. Istraživanja pokazuju da su navike vezane uz ishranu , težinu i fizičku aktivnost snažno povezane s rizikom obolevanja, a ne treba zaboraviti da takve zdrave navike mogu povoljno uticati i na pojavu drugih nevezanih bolesti.

1. Učestvujte u programu ranog otkrivanja raka debelog creva.
Skrining može otkriti bolest pre nego bolesnik primeti simptome. Rak debelog creva najčešće nastaje na polipima koji se mogu ukloniti pre nego što se razviju u karcinom, a čak i u slučaju ako se karcinom već razvio, šansa je da će se isti otkriti u ranijoj fazi kada je i lečenje znatno uspešnije.

U Srbiji se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva koji uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine.

Veoma jednostavnim testom moguće je otkriti polipe iz kojih može nastati rak. Ovim testom je moguće otkriti rak u početnoj fazi kada je lečenje uspešno.

2. Jedite više povrća, voća i integralnih žitarica
Takva ishrana povezuje se sa sniženim rizikom oboljevanja. Jedite manje crvenog (teletina, svinjetina, jagnjetina) i procesuiranog mesa, koji s druge strane povećavaju rizik.

3. Redovno vežbajte
Osobe koje žive sedilačkim načinom života pod povećanim su rizikom razvoja raka debelog creva. Povećanje aktivnosti može smanjiti rizik.

4. Pazite na težinu
Debljina i gojaznost povećavaju rizik oboljevanja i umiranja od kolorektalnog karcinoma. Zdravija ishrana i redovna fizička aktivnost mogu Vam pomoći u održavanju odgovarajuće težine.

5. Nemojte pušiti
Dugotrajni pušači oboljevaju i umiru češće od raka debelog creva. Obratite se lekaru ukoliko Vam je potrebna pomoć u prestanku pušenja.

6. Alkohol konzumirajte umjereno
Preporučuje se konzumacija do maksimalno 2 pića dnevno za muškarce i 1 za žene.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.