5 STVARI KOJE MORATE RADITI KAKO BI VAŠE DIJETE RAZVILO LIDERSKI MENTALITET

Čini se da neka djeca imaju “prirodni talent” za liderstvo, ali većini su djece ipak potrebne neke smjernice, vrijeme i trud da se te vrlo važne vještine usvoje. Dobra vijest je da postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste pomogli svom djetetu da razvije liderski mentalitet.

Svaki roditelj želi najbolje za svoju djecu i omogućiti im neke stvari koje sami možda nisu imali odrastajući. Svi bismo htjeli odgajati djecu na način kojim će izgraditi budućnost u kojoj će biti sretni i ništa im neće nedostajati. Za to je potrebna ranjivost, otvorenost, povjerenje i suosjećanje. Da biste odgajali djecu da razviju liderski mentalitet i sami morate biti vođa.

Ohrabrujte ih da slijede svoje snove
Vaše dijete provest će veliki dio svog vremena izvršavajući zadatke koje su mu odrasli dodijelili, bilo da se radi o onima kod kuće ili u školi. Zbog toga je važno potaknuti ga da u slobodno vrijeme pronađe (i slijedi) nešto što zaista voli. Podržite svoje dijete dok slijedi svoje snove, čak i onda kada se radi o nečemu što možda ne bi bio vaš prvi izbor. Potaknite ih da istražuju sve što ih čini znatiželjnima. Čak i ako pogriješe, razvit će svijest o posljedicama svojih izbora. Dopustite im da preuzmu neke rizike!

Pomognite im pronaći pozitivne uzore
Nije velika tajna da mnoga djeca doživljavaju sportaše i druge poznate ličnosti kao uzore, ali smatramo da lokalni uzori mogu ponuditi mnogo više. Imate li dijete koje pokazuje sklonost prema kuhanju, a vrijeme provedeno u kuhinji nije vam najdraže? Potražite prijatelja koji će s vremena na vrijeme poželjeti malu pomoć u kuhinji. Pokušajte pronaći nekoga iz vaše blizine tko dijeli zanimanje vašeg djeteta i može mu pomoći da nauči osnove i iskoristi svoje snage.

Učite ih rješavanju sukoba
Gotovo je nemoguće biti dobar lider ako ne znate kako se nositi sa sukobima. Oni su neizbježni i učenje kako ih riješiti na miran način pomaže u izgradnji vođa. Odlično mjesto za početak su svađe. Često čujemo da roditelji trebaju pustiti djecu da sami riješe stvari među sobom, ali to ne mora uvijek biti najbolja metoda. Da, trebali biste pustiti svoju djecu da pokušaju otkriti vlastite razlike s vremenom, ali ponekad i vaše posredovanje može biti korisno. Zamolite svoju djecu da vlastitim riječima opišu problem, koristeći tzv. “ja” izjave koje će im pomoći da preuzmu odgovornost za svoje postupke. Upitajte ih što bi oni željeli. I naposljetku, radite zajedno kao tim kako biste pronašli kompromis koji svima odgovara. Ponekad kompromis nije moguć i potreban je odmor. To je u redu. Pauza uči djecu da je u redu trošiti vrijeme na sukob. Ne moraju riješiti svaki problem onog trenutka kada se pojavi. Sve velike vođe znaju da je to istina.

Potičite ih na timski rad
Liderski mentalitet podrazumijeva i timski rad. Djecu se prečesto uči da se ističu i da budu najbolji, ali to ponekad šalje poruku da je pojedinac važniji i veći od tima. Učite djecu o snazi timskog rada. Kad djeca nauče podržavati druge, surađivati i rješavati probleme kao grupa, veća je vjerojatnost da će se razviti u bolje vođe.

I najvažnije – budite tu za njih
Ponekad je najbolja stvar koju možemo dati vlastitoj djeci vrijeme. Uz osmosatno radno vrijeme i ostale obaveze to nekada može biti izazovno, ali jako je važno da oni osjećaju da mogu računati na vas. Dopustite im da pored vas budu ono što jesu. Pokažite interes za njihov dan i veselite se vremenima kada njihova svijest nadmaši vašu. Nekad male stvari naprave najveću razliku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. JANUAR 2021

Pročitaj →

Kad sam vjerovala da gubim, pobijedila sam!”

Pročitaj →

Životne lekcije jedne iskusne žene

Pročitaj →

Prirodno lečenje polipa na debelom crevu – Stari Travar

Pročitaj →

Savršene odevne kombinacije sa zebrastim kardiganima

Pročitaj →

Jedna od najlepših stvari koja može da se dogodi u životu ženi to je da ima dobrog oca, pravog

Pročitaj →

BRENA REAGOVALA NA OBJAVU NINE BADRIĆ

Pročitaj →

Golubović završio u suzama! Ovo ga je uništilo!

Pročitaj →

Ana dobila drugu kćerku

Pročitaj →

Goca Božinovska prolazi kroz težak period!

Pročitaj →

Jednostavan home-made piling za blistavu kožu

Pročitaj →

Glamurozan i šik nakit koji nas očekuje u 2021. godini

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.