10 znakova koji upozoravaju da je vreme za posetu kardiologu

Ako ste primetili da vas muči makar jedan od u nastavku navedenih problema, posetite svog kardiologa.

1. Bol u grudima
Bol u grudima može se javiti iznenada i u bilo koje vreme. U većini slučajeva, ne radi se o prikrivenim srčanim problemima, ali to ne možete znati dok ne posetite lekara. Uopšteno govoreći, ako je bol u grudima povezana sa srčanim tegobama, praćena je sledećim simptomima: pritisak i težina na grudima, osećaj bola koji se proteže na vaša leđa, vilicu, ramena i ruke (posebno levu), bol traje nekoliko minuta pa se vraća, a varira u intenzitetu, kratkoća daha, znojenje, vrtoglavica, mučnina.

2. Imate visoki krvni pritisak
Povišen krvni pritisak je glavni faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a od njega pati od 30 – 40 posto opšte populacije. Povišeni krvni pritisak ili hipertenziju nazivamo i “tihi ubica” jer često nema nikakvih simptoma, a osoba najčešće sazna da ga ima tek kad ga izmeri ili, u gorem slučaju, kad dovede do oštećenja nekih važnih organa. Visok krvni pritisak uzrokuje preopterećenje srca jer radi puno teže kako bi krv cirkulisala kroz telo.

3. Gubitak daha
Ovo može biti simptom aritmije i koronarnih bolesti, a kardiolog će pregledom ustanoviti o čemu se tačno radi.

4. Pušač ste
Pušenje je jedan od rizičnih faktora za razvoj bolesti srca, a možete ih sprečiti ako se odreknete dima cigarete. Svakako je potrebno redovno pratiti svoje zdravlje.

5. Imate ili ste imali povišen holesterol
Holesterol je masna supstanca koja je nalazi u mnogim namirnicama, ali ga proizvodi i jetra. Visok holesterol svakako zahteva pregled kardiologa jer uzrokuje nakupljanje masnoća na ivicama krvnih sudova. Holesterol možete sniziti ishranom ili lekovima koje će vam prepisati lekar.

6. Imate hroničnu bolest bubrega
Ako bubrezi ne funkcionišu kako treba, rizik za razvoj srčanih oboljenja se povećava.

7. U porodici imate istoriju bolesti srca
Određene srčane bolesti mogu biti nasledne, a ako je neko u krugu porodice imao problema, kardiolog može utvrditi koliko je i vaš rizik za razvoj ovih bolesti.

8. Bolest perifernih arterija
Periferna arterijska bolest predstavlja suženje perifernih arterija, pogotovo u nogama. Slična je bolesti koronarnih arterija i često se događa da osoba boluje od obe bolesti. Pušenje, visoki pritisak i holesterol uz dijabetes povećavaju rizik. Promene na perifernim arterijama uzrokuju sužavanje odnosno na kraju i opstrukciju (začepljenje) arterije.

9. Niste aktivni
Vežbanje donosi mnogo dobrobiti za naše zdravlje, a jedna od njih je svakako i zdravo srce. Ipak, određene bolesti srca i aktivno vežbanje nekad mogu da nanesu i štetu pa ako razmišljate o tome da nakon godina neaktivnosti uskočite u helanke i krenete u teretanu, posavetujte se pre svega s lekarom.

10. Prekomerna težina
Kilogrami viška, pogotovo oni koji se nakupljaju oko struka, predstavljaju veliko naprezanje za srce koje mora jače “pumpati” kako bi dovelo krv do svakog dela tela. Ako i vas muči ovaj problem, obratite se kardiologu kako bi pregledao vaše srce i uputio vas kako ga zaštiti ishranom, piše “Ordinacija.hr.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.